Znanih je 10 nominirank za naziv Inženirka leta 2019, ki po izboru komisije predstavljajo največji potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Med nominirankami je tudi Zasavka Nika Mlinarič, letalska inženirka v podjetju AFormX.

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000 in družbe Mediade, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo predvsem problem »nevidnosti« inženirk v družbi. Pri izboru je v ospredju doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. V Evropi je namreč na študijih STEM (znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike) le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Raziskava družbe Kliping je v letu 2018 v slovenskih medijih besedo »inženir« zaznala v kar 10.314 objavah, besedo »inženirka« pa le v 530 objavah, od katerih jih je bila četrtina povezanih s projektom Inženirka leta.

Inženirka, ki leti po zraku

Nika Mlinarič je letalska inženirka v podjetju AFormX. Diplomirala je iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, tam je zaključila tudi svoj magisterij. Že kot otrok je rada reševala miselne izzive, svojo pravo strast pa je našla tekom študija v dinamiki tekočin in aerodinamiki. Danes s svojo ekipo rešuje izzive na področju, ki se mu obeta veliko sprememb: »Biti del tega in s svojim delom spreminjati prihodnost, je zelo navdihujoče in motivacijsko,« je povedala. Njen trenutno največji izziv je ugotoviti, kako združiti različna znanja posameznikov z različnih področij v konkurenčen produkt.

Mlinarič svojo prednost pri navduševanju mladih vidi v tem, da je še nedolgo nazaj sedela v šolskih klopeh in zato pozna izzive, s katerimi se soočajo dijaki. Z delom v letalstvu, kjer je žensk izrazito malo, želi biti zgled: »Želim pokazati, da so lahko tudi punce enakovredne moškim na katerem koli področju.«

Poleg Nike Mlinarič so za prejem naziva nominirane še Aida Kamišalić Latifić, raziskovalka in predavateljica na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, Ana Robnik, svetovalka za telekomunikacije in skrbnica raziskovalnih projektov v podjetju Iskratel Kranj, Barbara Bukvič, pooblaščena inženirka v podjetju IBE, svetovanje, projektiranje in inženiring, Eneja Osterman, projektna vodja na področju energetskih rešitev v podjetju Interenergo, Kaja Zupančič, avtomatičarka v službi vzdrževanja tovarne v podjetju Revoz, Katja Popović, razvojna inženirka v podjetju Gorenje Orodjarna, Mia Lesjak, tehnologinja v oddelku brizganja plastike v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje, Nina Lah, vodja laboratorija za analizo delcev v podjetju Lek in Vildana Sulić Kenk, vodja razvojne skupine v podjetju Fotona.

Aktualna nosilka naziva Inženirka leta je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, ki jo je žirija prepoznala kot izjemen navdih mladim za inženirske študije in ustvarjalce prihodnosti. Njena naslednica bo znana 8. januarja 2020.

Savus

Foto: Andrej Križ