četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Nič več iz občine, razkuževanje stavb, upokojenci po nakupih le dopoldan

Konec tedna so v veljavo stopili še trije ukrepi, s katerimi želi vlada zajeziti širjenje okužb s koronavirusom.

Danes, 30. marca, ob polnoči je začel veljati Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin. Izjema so nujni opravki (služba, nakup hrane, skrb za svojce …), zaradi katerih je dovoljen vstop v sosednjo občino po najbližji poti, če jih ni mogoče opraviti v občini stalnega prebivališča. Zbiranje na javnih krajih je v zgornjih primerih dovoljeno ob ohranjanju ustrezne varnostne razdalje, ob zbiranju na zaprtih javnih krajih pa je obvezno tudi zaščitno sredstvo, ki prekrije nos in usta, ter rokavice.

V soboto je vlada sprejela spremembo Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS, ki pri nakupovanju ranljive skupine ločuje od ostalih nakupovalcev. “Nakup v času od 8.00 do 10.00 ure lahko opravijo izključno ranljive skupine (npr. invalidi, upokojenci, nosečnice). Upokojenci lahko opravijo nakup samo v tem času,« se po novem glasi drugi odstavek 2.a člena. Tudi ta ukrep je začel veljati danes.

Že od nedelje pa velja Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb. Odlok določa obvezno razkuževanje opreme v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjski stavbi najmanj dvakrat dnevno. Posebno pozornost bo potrebno posvečati kljukam in drugim oprijemalom, ograjam in stikalom. Odgovornost za razkuževanje bo padla na upravnike stavb.

Savus

Foto: arhiv Savus

Previous article
Next article

Isti avtor