Podjetje Blueberry DAQ je novo podjetje, ki sta ga marca letos ustanovila trboveljski Dewesoft in nemški HBK. Novo podjetje bo že letos ustvarilo okrog 600.000 evrov prometa.

Podjetje Blueberry ima sedež v Trbovljah, Dewesoft in HBK sta po 50 odstotna lastnika podjetja. Dewesoft letno ustvaril okrog 50 milijonov evrov prometa, zaposlenih je okrog 300 ljudi. Podjetje HBK pa je del podjetja Spectris PLC. Letno ustvari okrog 500 milijonov evrov prometa. Novo podjetje sta partnerja ustanovila zato, da bosta postavila nov globalni standard v industriji merilne tehnike. Napoveduje prebojne tehnološke inovacije.

Po besedah predsednika uprave HBK Bena Brysona bodo v petih letih vložili v razvoj novih tehnologij šest milijonov evrov. Že letos nameravajo zaposliti 20 inženirjev različnih strok. Direktor Dewesofta Andrej Orožen pravi, da sta podjetje združili svoje raziskovalne sposobnosti.

Generalni direktor Blueberryja Jure Knez pojasnjuje, da različni merilni inštrumenti med seboj pogosto niso kompatibilni. To je resna ovira za pospešene raziskave in razvoj. Programerji in inženirji izgubljajo ure, tudi mesece, da med seboj povežejo merilne naprave in podatke.

Ustanovitelji novega podjetja so prepričani, da bo Blueberry prinesel rešitve kot osrednji, manjkajoči del sestavljanke, ki bo inštitutom in razvojnim industrijskim podjetjem omogočil dvig učinkovitosti, produktivnosti in razvojne hitrosti. Zaenkrat nove rešitve za Blueberry razvijajo strokovnjaki obeh družb, kmalu pa se bodo pridružili še inženirji, ki bodo zaposleni izključno na Blueberryju.

Savus

Foto: arhiv Savus