sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Ne zavrzi oblek, ohrani planet

Na Srednji šoli Zagorje vsako leto zbirajo oblačila, za katera ne želijo, da končajo na odlagališčih, saj se zavedajo, kako lahko s tem škodujemo naravi in posledično tudi nam.

V kampanjo zbiranja oblačil smo želeli vključiti kar največjo množico prebivalstva, zato smo poleg dijakov nagovorili še njihove starše na prvem roditeljskem sestanku, da bi se tematika pomembnosti zavrženih oblačil razširila tudi izven naše šole, povezali pa smo se tudi z VDC Zasavje.

Naš namen zbiranja oblačil je bil predvsem zmanjšati količino tekstilnih odpadkov v okolju, posledično smo si dali za izziv recikliranje teh izdelkov. Cilj reciklaže je zmanjšanje količine odpadkov, ki se odlagajo na odlagališčih, zmanjšanje porabe surovin za nove izdelke ter s tem tudi zmanjšanje onesnaževanja okolja in varčevanje z naravnimi viri. Odločili smo se, da lahko oblačila uporabimo v različne namene in jim podaljšamo življenjsko dobo. Tako smo vse leto uporabljali zavržena oblačila in jih predelovali v različne izdelke – glede na učne načrte in dejanske potrebe.

Preko celotnega šolskega leta smo z dijaki več letnikov in različnih programov izdelovali in predelovali nerabna oblačila v unikatne izdelke, ki služijo za različne namene v vsakdanjem življenju in tako praktično »umrlim« oblačilom dali novo življenje in uporabnost. V ta namen smo bili zelo ustvarjalni in iz starih jeans hlač izdelovali domiselne zapestnice, obeske za ključe, vrtnice, teležepke; dijaki so lahko svojo ustvarjalno domišljijo prenesli na hlače za dan čebel, ustvarjalno so poslikali svoje jeans hlače z različnimi motivi in domiselno vezli na različna oblačila, ki bi v nasprotnem primeru romala v smeti.

Z dijaki smo se vseskozi pogovarjali, da bi lahko izvedli tudi modno revijo. Glede na to, da smo že sodelovali z uporabniki VDC-ja pri projektu teležepkov, smo jih tudi tokrat kontaktirali. Z veseljem so se nam pridružili pri izvedbi, tako da smo modno revijo izpeljali skupaj na njihovem pikniku ob 40. obletnici VDC-ja. Na ta način smo še enkrat v praksi pokazali, da lahko dobro in uspešno sodelujejo dijaki in osebe s posebnimi potrebami, ter jih tudi na ta način vključili v družbeno življenje. Lepo in čustveno je sodelovati z ljudmi, ki imajo veliko energije in željo po ustvarjanju ter se maksimalno angažirajo pri delu, kljub temu, da jim življenje ni dalo vseh zmožnosti, ki so samoumevne za večino nas. Še posebej sta se mentorici VDC Zasavje angažirali pri unikatni predelavi srajc v nove izdelke.

Pri pripravi in izvedbi so sodelovali dijakinje in dijaki ter mentorji Srednje šole Zagorje, mentorice iz VDC Zasavje ter manekenke Lastnega programa VDC.

Karmen Pevec

Foto: SŠ Zagorje


 

Isti avtor