petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes sta v koledarju zapisana dva mednarodna dneva: Mednarodni dan porodov doma in svetovni dan obveščanja o škodljivcih.

V Zasavju se bo danes dogajalo. V Trbovljah premiera novega zasavskega filma Ostri vrh. Dopoldan bodo v Zagorju razpravljali o razvoju Zasavja, nadaljujejo se delavnice o participativnem proračunu (danes na Kleku), na teniških igriščih v Hrastniku in Trbovljah poteka teniški turnir Zasavje Open 2024, na Izlakah se pričenja turnir v malem nogometu. V Trbovljah koncert v Loški cerkvi, zvečer Trash hits party v ZMŠT. Nadaljuje se dogajanje v okviru Tednov vseživljenjskega učenja. Ogledate si lahko različne razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 7. junij


Vreme

Danes bo dopoldne pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo na severu in severovzhodu nastalo nekaj neviht, lahko tudi kakšna močnejša. Kakšna bo možna še v noči na soboto. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C.

Jutri bo dokaj sončno. Popoldne bodo v notranjosti Slovenije nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici države. V nedeljo bo povečini sončno, pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Malo hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj oskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 13. ure iz TP Slatno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Škofja Riža, izvod Dobovec (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 12. ure iz TP Konjšica, Ravne pri Konjšici, Konjšica 2, Vodenk, Pograc, Sivec, Gršica, Vrtače, Kraj (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električnega omrežja.


Dogodki


Delavski dom Trbovlje

Premiera filma Ostri vrh

F.U.D. Loke Studio pripravlja danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje premiero novega vojno-zgodovinskega filma Ostri vrh.

Najnovejši igrani film F.U.D. Loke Studio se odvija v času tik pred pričetkom druge svetovne vojne. Vojna je pred vrati Kraljevine Jugoslavije in skupino vojakov pošljejo na severno mejo, da bi se soočila s silami nacistične Nemčije. Vendar njihova naloga kmalu postane preživetje in njihov končni cilj ni več obramba domovine, temveč zgolj lastnega življenja. Vstop bo prost. Ob projekciji filma pripravljajo še pogovor z ustvarjalci na čelu z režiserjem Maticem Poropatičem.


Delavski dom Zagorje

Zasavski razvojni forum

Danes od 11. ure naprej bodo v prostorih KC Delavski dom Zagorje ob Savi pripravili Zasavski razvojni forum Kako bo denar iz sklada za pravičen prehod poganjal regijski razvoj?

Po letu dni Poslovna akademija Finance časnika Finance spet preverja, kako hiter je razvoj Zasavja in zasavskih občin, kako je s Skladom za pravični prehod in v kateri fazi je gradnja ceste Hrastnik-Zidani Most. S sogovorniki bodo pogledali tudi, kaj Zasavju prinaša Center DUBT, ki so ga uradno odprli te dni v Kisovcu, ter kašen bo vpliv Mesta Akrobatov, ki bo zraslo v Trbovljah. Preverili bodo aktualne in prihodnje projekte tako v Zagorju ob Savi, kot tudi v Trbovljah in Hrastniku, Regijska razvojna agencija Zasavje pa bo predstavila priložnosti, ki jih prinaša Sklad za pravični prehod.


Aspira

Delavnice

Aspira pripravlja za občane Trbovelj delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun. Za vsa dodatna pojasnila smo dosegljivi. Občina Trbovlje je v lanskem letu prvič izvedla proces participativnega proračuna, ki ga bo letos ponovila. Za pripravo kakovostnih predlogov s strani občanov v sodelovanju z Aspiro pripravljajo sklop delavnic za občane oz. zainteresirano javnost. Delavnice za pripravo predlogov za participativni proračun 2024 so del projekta Odločamo skupaj – aktivna participacija in transparentnost v participativnem proračunu.

Vse delavnice se začnejo ob 18. uri in bodo trajale do 20. ure z vmesnim odmorom. Razpored delavnic: danes v prostorih KS Klek, 10. 6. prostori KS Dobovec.


Tenis Slovenija

Zasavje Open 2024

V tem tednu od 3. do 9. junija na hrastniških in trboveljskih teniških igriščih poteka mednarodni turnir serije WTT Zasavje Open, ki se ga udeležujejo številni vrhunski teniški igralci, med drugimi tudi slovenski reprezentanti Bor Artnak, Matic Križnik in Jan Kupčič. Poleg njih je povabilo organizatorja za nastop na glavnem turnirju dobil tudi član Tenis kluba Hrastnik Žiga Šeško, mladi slovenski teniški up. Turnir so zasavski teniški delavci pripravili tudi ob 90. obletnici Tenis kluba Trbovlje. Boji na igriščih so zanimivi, turnir poteka kljub slabšemu vremenu na zunanjih teniških igriščih.


Športno društvo Izlake

Turnir v malem nogometu

Športno društvo Izlake organizira 9. tradicionalni turnir v malem nogometu. Turnir se bo odvijal od petka, 7. do nedelje, 9. junija, na športnem igrišču Izlake. Nagradni sklad znaša 1500 evrov. Pokal pa bo prejel tudi najboljši igralec, strelec ter golman turnirja. Novost letošnjega turnirja je srečolov, ki ga bodo pripravili člani PGD Izlake in bo potekal med turnirjem v soboto in nedeljo.


Glasbena Šola Trbovlje

Glasbena šola Trbovlje pripravlja danes ob 18. uri v Loški cerkvi sv. Nikolaja Koncert našemu mestu. To lepo tradicijo GŠ Trbovlje goji že dve desetletji. Tokrat koncert nosi naslov Našemu mestu, koncert flavtistov in kitaristov z gosti. »Že ambient nas pritegne s svojimi poslikavami in vabi h glasbenemu doživetju. Torej, sprehod tja za bolnico v hrib in že boste v nekem drugem, čarobnem svetu. Nastopil bo cvetober najboljših učenk in učencev kitarskega in flavtističnega oddelka šole z gosti.


ZMŠT

Trash hits party

V kavarni ZMŠT v Trbovljah bodo nocoj ob 120. uri pripravili Trash hits party. Vrteli bodo glasbo 80 in 90 let prejšnjega stoletja (oldies goldies house, pop, rock, r&b).
ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo nekatere zanimive dejavnosti.


ZLU

Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.


MC ZoS

Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju je danes odprt dnevni center za mlade. Vsak petek lahko počnete marsikaj v prostorih centra od 15. uri do 21. ure. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. »Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo v MC ZoS.
Rdeči križ Slovenije

Krvodajalska akcija

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Delavski dom Trbovlje

Prvojunijska razstava

V galeriji DDT je na ogled prvojunijska razstava. V prvem delu razstave, ki se navezuje na gladovno stavko rudarjev iz leta 1934, so predstavljena likovna dela nekaterih najbolj priznanih slovenskih likovnikov prve polovice 20. stoletja: Božidarja Jakca, Toneta Kralja, Maksima Sedeja, Nandeta Vidmarja in Ivana Kosa. V drugem delu razstave, ki prikazuje Trbovlje v času zadnje rudarske stavke leta 2014, imajo glavno besedo domači avtorji. Ob retrospektivi del skupine V.A.T. (Vizualna alternativa Trbovlje) bodo na ogled še dela slikarja in grafika Jožeta Potokarja – Cvrča in kiparja Borisa Beje. V obeh delih razstave so predstavljeni tudi dokumentarni zapisi o obeh velikih stavkah. Razstava je na ogled do 30. junija ob četrtkih od 17. do 18. ure ter ob petkih, sobotah in nedeljah od 17. do 20. ure. Galerija bo zaprta 31. maja in 1. junija.


Galerija Medija Zagorje

Batičerija

V galeriji Medija v Zagorju je odprta razstava Batičerija. Projekt je nastal v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, s Pionirskim domom – Centrom za kulturo mladih in s podporo Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani. Projekt Batičerija 3 so v letih 2022, 2023 in 2024 razvijali študentke in študenti Oddelka za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ter udeleženke tečaja kiparstva, ki je potekal v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih pod mentorstvom Borisa Beje ter v sodelovanju z Jonom Brcetom in Ano Mendizza. Umetniško svetovanje je prispevala Yasmin Martin Vodopivec. Razstava bo odprta do 20. junija. Galerija je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure.


Delavski dom Zagorje

Ars vizija

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled slikarska razstava Ars vizije. Razstava bo na ogled 10. junija 2024.


KS Kisovec

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekcije FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju pa je odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje je v juniju na ogled razstava literarnih in književnih del lokalnih avtorjev – od socialnega realizma do zvezd prihodnosti.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


 

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor