Bodo vaši otroci jeseni nadaljevali šolanje na višji stopnji? So v dvomih, kako in kaj izbrati? Imajo želja preveč ali po drugi strani niti ne vedo dobro, kaj jih veseli? Vsa ta vprašanja za številne mlade predstavljajo velik izziv.

Pa vendar se tudi v tovrstnih situacijah z določenimi aktivnostmi lahko pride do rešitev. Pomagajte jim na poti do informacij, da bo odločitev lažja! Pri tem pa naj ne bodo ukalupljeni v okvir trenutnih želja in interesov, saj se lahko nezaposljivost kadrov na določenem področju čez čas le še potencira. In kar je pomembno – vsakdo, ki najde pravo pot, je v osnovi zadovoljen in čuti določeno mero izpolnjenosti, uspešneje premaguje tako karierne kot osebne izzive.

Mladi v tem trenutku potrebujejo vso pomoč in podpro šole in staršev, da jih usmerijo pri odločitvi. Da jim predstavijo izzive prihodnosti in da z njimi diskutirajo o širokem naboru možnosti, predvsem pa, da jim stojijo ob strani.

Pretekli informativni dnevi so bili odlična priložnost za zbiranje prvih informacij in za pridobivanje vtisov. Skupaj pojdite čez vse zbrane informacije. Če vašega otroka zanima še kakšna dodatna šola ali smer, obiščite spletno stran šole, pokličite svetovalno službo na obstoječi in tudi na želeni šoli na višji stopnji ter pridobite dodatne informacije.

Morda poznate koga, ki to šolo že obiskuje. Preverite tudi informacije, ki jih ponujajo karierni centri. Naj vas nepoznavanje poklicev ali morda njihov (ne)ugled ne odvrnejo od iskanja dodatnih informacij o njih. Pretehtajte prednosti in slabosti, pretehtajte njihovo perspektivnost na trgu dela ter seveda lastne želje, interese in sposobnosti.

Izberite poklice, ki vas zanimajo, a imajo hkrati prihodnost.

Na Trenkwalderju pogrešamo večjo ambicioznost države, da bi usmerjala mlade k poklicem, ki jih bo trg dela potreboval v prihodnje. Vzvodov za to je več, najbolj pomembno pa je povezovanje z gospodarstvom, omogočanje pridobivanja izkušenj in kompetenc že med šolanjem ter uvajanje izobraževalnih programov, ki sledijo trendom in zahtevam trga ter časa. Tega pa žal (še) ni prisotno v dovolj veliki meri. Že v osnovnih in potem tudi v srednjih šolah bi morali pri učencih in dijakih bolj spodbujati razvoj kompetenc za naravoslovno in tehnično razmišljanje oz. delovanje ter mlade spodbujati pri pridobivanju dodatnih, predvsem praktičnih znanj.

Na Zavodu RS za zaposlovanje med profile delavcev, ki bodo najbolj iskani v bližnji prihodnosti uvrščajo zidarje, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilce in prodajalce. Med strokovnjaki pa so/bodo iskani tisti s področja matematično-naravoslovnih in tehnično–tehnoloških ved, ob tem še posebej izpostavljajo profile s področja informacijsko-komunikacijske tehnologije, strokovnjake s področja izobraževanja, zdravstva in nege itd.

Je kateri izmed teh v smeri, v kateri išče priložnost vaš otrok? Pri tem ne pozabite, da do sanjske kariere lahko vodi več kot ena pot. Obstaja pa tudi več kot ena sanjska kariera. Zato zožite seznam – vendar ne preveč. Pomembno je, da ugotovite vrsto poklicev, ki vašega otroka navdušujejo, namreč karierna pot, ki se začne na primer pri delu s strankami, lahko vodi do karierne poti v zdravstvu, turizmu in gostinstvu ali v prodaji ipd.

Trenkwalderjev nasvet mladim, ki so pred odločitvijo o nadaljevanju izobraževanja:

  1. Postavite si cilj, da se boste v tem letu naučili nekoliko več ali lahko tudi nekaj drugega, kot od vas zahteva formalni izobraževalni program. Znanje je danes dostopno bolj kot kdaj koli. Na spletu poiščite ponudbo e-izobraževanj s tematikami, ki vas zanimajo. Namenite jim uro, ki bi jo sicer posvetili najljubši seriji.
  2. Razvijajte sposobnost kritičnega razmišljanja. Tudi pri tem izzivu si lahko pomagate z e-izobraževanji, denimo o spoznavanju drugih kultur, delovanju politike in gospodarstva, zgodovinskih prelomnicah, ki še vedno krojijo današnji svet. S tem boste v poplavi (lažnih) informacij razvijali kritično razmišljanje in razumevanja sveta.
  3. Naučite se samostojnega raziskovanja in učenja. Če boste izbrane veščine in znanja pridobili s samostojnim učenjem ali z raziskovanjem, si jih boste hitreje zapomnili, obenem pa se boste tudi naučili, kako pridobiti nova znanja, kar vam bo koristilo tudi kasneje v vsakdanjem življenju in na karierni poti.
  4. Pridobite praktične veščine in praktična znanja. Lahko je to v obliki počitniškega dela ali prakse. Lahko se priključite različnim seminarjem ali pa interesnim skupinam na fakulteti oziroma na šoli. Tako boste pridobili tudi socialne veščine in se spoznali s timskim delom.
  5. Poiščite tehnike učenja, ki vam ustrezajo. Katera tehnika deluje najbolje, je odvisno tudi od tega, kaj se morate naučiti, a s pravilno tehniko bo učenje hitrejše in učinkovitejše, cilji pa hitreje ter lažje dosegljivi.

Pred vami je zahtevno obdobje. Spodbujajte svoje otroke, da ostanejo radovedni in da si upajo podati tudi na nekoliko bolj neznano področje. Naj jih ne ohromi neznanje ali nepoznavanje res bogate palete izobraževalnih možnosti ali morebiti premalo informacij. Naj jih ne bo strah odločitve. Četudi naredijo napako, imajo še možnost, da to spremenijo. Glede na to, da smo vedno bolj družba vseživljenjskega učenja, predstavlja formalna izobrazba vedno bolj zgolj temelj za nenehno nadgrajevanje znanja.

Alenka Kraljičpsihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski  družbi Trenkwalder

Foto: Trenkwalder