Vikend so dijaki drugih, tretjih in četrtih letnikov GESŠ Trbovlje preživeli na Primorskem. Učence so spremljale profesorica geografije Katarina Bola Zupančič, profesorica fizike Petra Zelenšek in profesorica biologije Nastja Fras. Vtise o naravoslovnem vikendu je povzela dijakinja tretjega letnika Angelika Gorjup.

V petek, 8. septembra, smo se dijaki drugih, tretjih in četrtih letnikov skupaj s profesoricami za biologijo, fiziko in geografijo odpravili na naravoslovni vikend v CŠOD Burja na Primorskem. Ko smo prispeli do Kopra, smo se odpravili do Škocjanskega zatoka, naravnega rezervata v neposredni bližini mesta. Tam smo si ogledali mokrišče ter značilne živalske in rastlinske vrste iz različnih razglednih točk in razglednega stolpa. Po ogledu smo se odpravili v CŠOD, povečerjali, imeli kratko predstavitev Primorske, potem pa smo se peš odpravili v center Portoroža.

Naslednje jutro smo začeli z vajami. Potekale so tri različne vrste vaj iz fizike, geografije in biologije, zato smo se razdelili v tri skupine. Pri fizikalnih vajah smo se najprej peš odpravili do morja po slano vodo, dobili kratke napotke za delo, nato pa pod borovci merili, tehtali in računali razliko med gostoto slane in sladke vode ter razliko specifične toplote slane in sladke vode s pomočjo potapljanja lesenega kvadra.

Po prvih vajah je sledila malica, nato še geografska vaja. Znotraj posameznih skupin smo se razdelili še na dve skupini, naravnogeografsko in družbenogeografsko, vsaka je dobila svojo pot, zemljevid in svoje naloge. Med potjo smo temeljito opazovali družbene in naravne značilnosti Primorske, fotografirali in odgovarjali na geografska vprašanja. Vsi dijaki in profesorica smo se dobili na končni točki in poročali o ugotovitvah.

Nato je bil čas za kosilo, sledil je prosti čas ter zadnja vaja – tokrat biološka. Vzeli smo pripomočke in se odpravili na obalo. Tam smo skicirali morsko obalo, nabirali in identificirali morske živali. Našli smo morske kumare, rakovice, rake, polžke … Po končani tretji vaji smo povečerjali, sledil je izlet v Koper, ob vrnitvi pa je bil čas za spanje.

Naslednji dan smo po zajtrku pospravili sobe, sledil je zaključek – kviz. Ekipe, ki so jih profesorice določile že vnaprej, smo imele eno uro časa za pripravo. Zmagala je skupina z imenom Gajba krompirja, za nagrado pa je vsak član trojice dobil magnetek in čokolado. Po končanem kvizu smo rešili še anketo, nato pa imeli prosto. Po kosilu smo se odpravili proti domu in tako zaključili naravoslovni vikend.

Angelika Gorjup

Foto: GESŠ Trbovlje