četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Naravna pomoč pri zdravju prostate

Gospodje, ki si želijo podpreti zdravje njihove prostate, imajo kar precej različnih možnosti, kako si lahko sami pomagajo pri oteženem zadrževanju urina. Vsekakor je sprva potreben posvet z zdravnikom, ki vam bo svetoval in vas poslal v laboratorij, kjer vam bodo izmerili vrednost PSA (za prostato specifičen antigen).

Povišana vrednost PSA

Če je vrednost PSA povišana (nad 4 ng/ml), je vzrok ponavadi benigno povečanje prostate, ki ni nevarno, je pa to lahko zelo moteče stanje. Če je že uvedena terapija z zdravili, je treba na novo izmerjeno vrednost PSA primerjati s prejšnjimi rezultati. Ostali vzroki za povečano prostato so lahko vnetje prostate ali karcinom na prostati. Zato je potrebno ukrepati že takoj, ko se pojavi pogostejše tiščanje na vodo (sploh ponoči),  kapljanje urina in občutek, da se mehur ni povsem izpraznil. Benigna hiperplazija prostate je kronična težava, ki pa jo lahko s pomočjo zdravil ali zdravilnih rastlin držimo na vajetih.

Palmet

Do sedaj so dolgoletne izkušnje in študije pokazale, da je pri blagem do zmernem povečanju prostate zelo učinkovit izvleček plodu žagastolistne palme ali palmeta. Zanimivo je, da so ga Indijanci tradicionalno uporabljali kot tonik za moške spolne organe, za sečne težave in za povečanje plodnosti. Ekstrakt palmeta deluje na več različnih načinov, eden glavnih je, da zavira delovanje encima 5-alfa reduktaze in s tem zavira nastajanje novih prostatičnih celic. Glavne snovi, ki jih najdemo v ekstraktu palmeta so maščobne kisline in steroli. Sterole (v ekstraktu palmeta je med steroli največja koncentracija beta-sitosterola) najdemo tudi v drugih rastlinskih izvlečkih, ki se uporabljajo za zmanjšanje povečane prostate, med drugimi jih vsebujejo izvleček lubja afriške slive, korenina koprive, suha bučna semena itd.

Beta-sitosterol

Ekstrakt palmeta in beta steroli torej pozitivno vplivajo na lajšanje simptomov povečane prostate in na pretok urina, ne zmanjšajo pa vrednosti PSA. Sklepajo, da beta-sitosterol prav tako zavira delovanje 5-alfa reduktaze. Po učinkovitosti se zadnje raziskave bolj nagibajo v stran beta-sitosterola kot palmeta. Beta-sitosterol ima med drugim tudi pozitiven učinek na znižanje slabega holesterola, saj zmanjša absorpcijo maščob v črevesju (v višjih odmerkih, kot se uporablja pri lajšanju težav s povečano prostato) in naj bi spodbujal imunski sistem. Dnevni odmerek beta-sitosterola mora znašati med 30 do 91 mg, najbolje na prazen želodec, potrebno pa ga je jemati približno 4 tedne, da se pokaže učinek.

Naš nasvet

Glede na naše izkušnje priporočamo ekstrakt palmeta, saj je varen in učinkovit in v Sloveniji edini registriran kot zdravilo rastlinskega izvora brez recepta za lajšanje težav zaradi povečane prostate. Opažamo, da se v lekarno vračajo tako po zdravilo z ekstraktom palmeta, kot tudi po prehranska dopolnila, ki združujejo več različnih rastlinskih ekstraktov, ki vsebujejo beta-sitosterole. Pogosto je v kombinacijah prehranskih dopolnil dodan tudi selen. Pozitiven učinek selena lahko pričakujemo samo pri posameznikih, ki jim ga primanjkuje, ni pa dokazov, da bi na kakšen drug način vplival na zmanjšano možnost nastanka raka na prostati.

Neželeni učinki, povezani z jemanjem ekstrakta palmeta in beta-sitosterola so blagi, včasih posamezniki poročajo o slabosti ali gastrointestinalnih težavah.

https://www.avogel.si/psa.php,  19.8.2020

https://www.avogel.si/aktualno/zgodovina-palmeta.php, 19.8.2020

https://www.consumerlab.com/reviews/Prostate_Supplements-Beta-Sitosterol-Phytosterols-Saw_Palmetto/sawpalmetto/ 19.8.2020

Tjaša Cevzar, mag.farm., Lekarna Pušnik Trbovlje

Isti avtor