Magistrica novinarstva Andreja Gradišar iz Kolovrata je skupaj s sodelavkami konec novembra prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2019.

V seriji oddaj Delaj in molči, objavljeni na prvem programu Radia Slovenija, so novinarke Andreja Gradišar, Darja Pograjc, Nataša Rašl in Ana Skrt predstavile zgodbe samozaposlenega mladega arhitekta in novinarja, zavarovalnega zastopnika, ki ne dobi povrnjenih potnih stroškov, če s strankami ne sklene pogodbe, prodajalk, ki morajo same kupovati neprodano gnilo zelenjavo, in ugotavljale, kakšen je status agencijskih delavcev, kako slabe so razmere med vozniki reševalnih vozil in kako je mogoče, da regres s potrditvijo sodišča posredno nadomestijo nagrobne sveče. »Izjemna ni le vsebinsko, ampak spretno in učinkovito prepleta radijsko novinarstvo s prisotnostjo na digitalnih platformah, tudi v podkastih, kar je poseben izziv,« so o seriji zapisali v utemeljitvi.

Novinarka Andreja Gradišar tudi sicer redno pripravlja vsebine, v katere vključuje prebivalce Zasavja, predvsem mlajše, v sobotni jutranji oddaji Radijski ringaraja. Je tudi jutranja voditeljica na 1. programu in idejna vodja vsakoletnega slovenskega prenosa ptičjega petja v nedeljskem jutranjem programu, ki je del mednarodnega programa.

SR

Foto: osebni arhiv (Gradišar prva z desne)