sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Nagrajena Celica Dušana Kastelica

Ilustrator, stripar in animator Dušan Kastelic iz Zagorja ob Savi je na Festivalu slovenskega filma (FSF) prejel vesno za svoj animirani film Celica (v angleščini The Box). Dušan Kastelic je animirani film izdelal sam, z njim pa je kot avtorica glasbe in oblikovalka zvoka sodelovala še Mateja Starič

Animirani film govori o majhni celici, v kateri so natlačena čudna bitja s plosko glavo, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne med njimi iz drobne sadike vzklije bitje, ki je zelo drugačno od njih; polno življenja in energije! Medtem ko odrašča, gre s svojimi vragolijami sosedom čedalje bolj na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste prek glave. 

Nagrada vesna je najvišje nacionalno odličje na področju filmske umetnosti. 

Strokovna žirija v sestavi Nataša Barbara Gračner, gledališka in filmska igralka, Maja Malus Azhdari, filmska selektorica, in Rok Sečen, producent, je v utemeljitvi nagrade animiranega filma v režiji Dušana Kastelica zapisala, da film "izjemno vizualno podobo navdihuje z univerzalno in pretresljivo vsebino. Kaže nam sliko enoumne množice sploščenih glav, ki ne dovoljuje drugače mislečih in ubija vsakršno rast posameznikove volje in moči. Virtuoznost zgodbe, režije, teksture, glasbe in animacije jemlje dih in nas prikuje na stol. Animirani film, ki je brez dvoma eden največjih presežkov letošnjega filmskega festivala."

TPK

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor