sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Na Kumu dirka po Sloveniji?

Vzpon s kolesom na Kum predstavlja enega najtežjih kolesarskih vzponov v Sloveniji. Na trasi asfaltirane in makadamske poti v skupni dolžini 9, 5 km je potrebno premagati kar 1.000 m višinske razlike, povprečen naklon pa znaša 10,18%. Vsak kolesar, ki ima vzpon na Kum v svoji zbirki, je junak.

Prvi vzpon na Kum je leta 1990 organiziralo Kolesarsko društvo Partizan Trbovlje in nato so si sledili vsako leto do leta 2018.  Prva leta je bilo na vzponu od 100  do 150 udeležencev, nato pa je število začelo padati zaradi vse več kolesarskih prireditev, slabega stanja ceste in tudi zahtevnosti vzpona. Leta 2023 je organizacijo vzpona prevzelo Smučarsko društvo Kum – Dobovec in izpeljalo tekmovanje  z 80 kolesarji in 12 tekmovalci v kategoriji E-koles. Dobro obiskana prireditev je Smučarsko društvo Kum – Dobovec spodbudila, da vzpon na Kum ponovno postane tradicionalen.

V nedeljo, 30. junija 2024, se je na Kum ponovno povzpelo skoraj 100 kolesarjev, organizator pa je zagotovil, da je tokrat dirka štela tudi za Pokal Slovenije v okviru Kolesarske zveze Slovenije. Rezultat najboljšega tekmovalca Mateja Lovšeta je bil 38:59,3 min., drugi je bil Jaka Jošt (39:46,2), tretji pa Miha Dobravec (40:40,6). Med ženskami je zmagala Špela Škrajnar (Ganesha Team, 50:38,4), pred Anjo Longyka (56:33,8) in Lucijo Arh (Litijski tempomat, 56:39,4).

Na dirki so kolesarje vzpodbujali tudi gostje: ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, podpredsednik DS in župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, podžupan Občine Trbovlje Rok Koprivc, predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, direktor dirke po Sloveniji Bogdan Fink in poslanec v državnem zboru Teodor Uranič.

Organizator dirke in predsednik Smučarskega društva Kum – Dobovec Ervin Renko je bil ob koncu ponosen, da je društvu že drugič zapored uspelo izvesti tako velik dogodek. Cilj društva in predsednika je uresničiti veliko željo in v prihodnjih letih na Kum pripeljati eno izmed etap dirke po Sloveniji.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor