sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Zasavje danes ponuja pestre počitniške dejavnosti. Hrastniški otroci se bodo odpravili na izlet v Ljubljano, v Trbovljah bodo ustvarjali športno družabne igre, v Zagorju pa zapestnice in se družili na Čvekavi kavi. Sicer pa se lahko ohladite v trboveljskem bazenu. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 8. julij 2024


Vreme

Danes bo povečini sončno. Zapihal bo severovzhodni veter. Predvsem popoldne bo možna kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 29 do 33.

V noči na torek bo v vzhodni Sloveniji še možna kakšna nevihta. Jutri bo sprva lahko nekaj več oblačnosti, nato se bo zjasnilo. V hribovitih krajih popoldne ni izključena kakšna nevihta. V sredo bo večinoma jasno. Vse bolj vroče bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 22. julija 2024 urejen izmenično enosmerni promet s pomično zaporo zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju velja do 28. decembra 2024 izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zidanem Mostu je oviran promet zaradi rekonstrukcija hodnika za pešce do 28. avgusta 2024.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnega sistema Tirna Rovišče, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ.


Električna energija

Danes bo od 8. do 9. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Center, izvod 5.center (nadzorništvo Hrastnik) in od 9. do 13. odjemalcem iz TP Restavracija, izvod 1. Agro mak (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo od 8. do 11. ure zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Pasjek, NNV Spodnje Tepe (nadzorništvo Zagorje).


Dogodki


OZPM Hrastnik

Obisk Hiše iluzij in ljubljanskega gradu

Hrastniški otroci, ki so se priključili dejavnostim OZPM Hrastnik bodo danes obiskali Hišo iluzij in ljubljanski grad. V Ljubljano se bodo odpeljali z vlakom ob 7.30 uri, domov se bodo vrnili okrog 16. ure.


DPM Trbovlje

Sonce in smeh – Ustvarjalnica

Od 9. do 13. ure se lahko osnovnošolci udeležijo poletnega počitniškega varstva, ki so ga člani Društva prijateljev mladine Trbovlje poimenovali Sonce in smeh. Danes je na vrsti ustvarjalnica, ko bodo izdelovali Športno družabne igre.


ZLU

Izdelovanje zapestnic na 101 način

V sklopu poletnih otroških počitniških delavnic Zasavska ljudska univerza danes od 9.30 in 11.30 uro pripravlja delavnico, kjer bodo izdelovali zapestnice na 101 način.


MC ZoS

Čvekava kava

Danes ob 10. uri se v MC ZoS začenja poletni niz Čvekave Kave. “Pridruži se nam na sproščenem druženju, kjer bomo ob klepetu in smohu preganjali poletno vročino,“ so še zapisali organizatorji.


ZMŠT

Bazen Trbovlje

Letno kopališče Trbovlje je odprto vsak dan od 9. do 19. ure, večerno rekreativno plavanje je omogočeno od 20. do 21 ure. Kompleks obsega veliki plavalni bazen, srednji bazen za otroke in bazenček za najmanjše. Na voljo je veliko zelenih površin, kot tudi površin, uporabnih za športne igre kot so odbojka na mivki, namizni tenis, badminton, trampolin … Nameščena so tudi otroška igrala, v srednjem bazenu pa tobogan za najmlajše.


Foto klub Hrastnik

Fotografska razstava

V sejni sobi Podjetniškega inkubatorje Hrastnik na Cesti 1. maja 83 je na ogled razstava 18 fotografij. Razstavljajo člani in članica Foto klub Hrastnik Armand Meterc, Gregor Slemenšek, Hana Biderman, Matej Predikaka, Milan Tarlać in Miloš Hudarin. Dela so na ogled vsak delavnik med 9. in 14. uro do konca avgusta 2024.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku je poleti odprta ob ponedeljkih, torkih in sredah od 13. do 19. ure, ob četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobotah je knjižnica zaprta. Matična Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je poleti odprta ob ponedeljkih in torkih od 12. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih od 8. do 14. ure, ob sobota je zaprta. Enota Dom Svobode je odprta ob ponedeljkih in torkih od 15. do 19. ure, ob sredah, četrtkih in petkih pa od 7. do 11. ure, ob sobotah je zaprta. V Zagorju je matična Knjižnica Mileta Klopčiča poleti odprta ob ponedeljkih in sredah od 11. – 19. ure, ob torkih, sredah in četrtkih pa od 8. do 15. ure. Enota Kisovec je odprta ob torkih od 11.30 do 19. ure, enota Izlake pa ob četrtkih od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V ZMT je na ogled razstava Brez proletarcev Trbovelj ni ob stoletnici spopada delavcev z Orjuno. Avtor razstave je kustos ZMT Žiga Blaj. Občasna razstava predstavlja prelomne dogodke, ki so se odvijali leta 1924, in njihove posledice, ki so za vselej zaznamovale zgodovino Trbovelj. Odprta bo do 6. junija 2025.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


 

Pred Delavskim domom Hrastnik

Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah

Pred delavskim domom v Hrastniku si lahko ogledate zunanjo občasno razstavo z naslovom Raje poginemo od lakote, kot da bi umirali počasi ob beraških mezdah, ki prikazuje gladovno stavko zasavskih rudarjev v juliju leta 1934.


Park pred OŠNHR Hrastnik

Duost mamo oblub

V parku pred OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik je Zasavski muzej Trbovlje postavil razstavo Duost mamo oblub kot spomin na upor in opomin na zadnjo stavko rudarjev. Zunanja razstava kustosa Gregorja Jermana obeležuje zadnjo stavko delavcev Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki se je odvijala od 10. do 13. marca 2014.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor