sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Karlo Bićanić

Ob letošnjem občinskem prazniku Hrastnika so podelili občinska priznanja za letošnje leto. Bronasto priznanje občine Hrastnik je prejel Karlo Bićanić za prizadevno in vestno delo v Čebelarskem društvu Hrastnik. Priznanje sta mu podelila župan Marko Funkl in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja OS Občine Hrastnik Jan Simončič. Nagrajenca predstavljamo z obrazložitvijo priznanja.

»Karlo Bićanić je član Čebelarskega društva Hrastnik 25 let, v društvo se je včlanil leta 1999, naslednje leto pa se je včlanil tudi v Čebelarsko zvezo Slovenije. Z veseljem in navdušenjem je in še vedno skrbi za svoje čebele. Pri svojem delu je spoznaval, da mora imeti čebelar veliko znanja o čebelah in načinu pridobivanja kvalitetnega medu. Zato je leta 2002 opravil izobraževalni seminar za preglednika medu v občini in tudi izven nje. Tako so lahko člani našega društva prejeli informacije o novostih pri čebelarjenju iz prve roke in jih nato upoštevali pri svojem delu v čebelnjaku.

Leta 2006 se je vključil v kolektivno blagovno znamko pri Čebelarski zvezi Slovenije. V mreži terenskih svetovalcev Javne svetovalne službe v čebelarstvu je deloval vse do leta 2015. Ves čas se je redno izobraževal na področju zdravstvenega varstva čebel in dobrih higienskih navad v čebelarstvu, pridobil je tudi certifikat NPK (nacionalna poklicna kvalifikacija) čebelar. Leta 2009 se je vpisal v register SMGO (slovenski med z geografsko označbo) pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Svoje znanje in izkušnje je kot mentor uspešno prenašal na čebelarje začetnike, ki so v tem času postali člani ČD Hrastnik.

Leta 2009 je prevzel tudi vodenje čebelarskega krožka na Osnovni šoli NH Rajka Hrastnik in ga uspešno vodil do začetka leta 2020, ko je le ta zaradi protikoronskih ukrepov prenehal delovati. S svojim bogatim znanjem o naravi in čebelah je navduševal otroke, ki so z veseljem prihajali h krožku. Z njimi je delil svoje izkušnje in spoznanje, da je čebelarjenje tudi način življenja.

V tem času so se učenci udeleževali državnih tekmovanj in bili izjemno uspešni, saj so posamezniki prejeli tudi zlata priznanja.

Za svoje aktivno in zgledno delovanje v društvu, za izjemen trud in uspehe pri delu z učenci na osnovni šoli, je prejel tudi priznanje in odlikovanje Antona Janše III. in II. stopnje.«

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Isti avtor