Voda je od sobote, 2. februarja, oporečna na območjih Gabrskega, Savinjske ceste, Golovca, Kovinarskega naselja, dela Ceste Tončke Čeč, Obrtniške, Gimnazijske, Sallauminesa, Majcenove, Kešetovega, spodnjega dela Vreskovega, ulice Dom in vrt, Trga Franca Fakina, Rudarske ceste, Lok in Čeč.

Razlog za motnost vode so vremenske razmere, torej intenzivne padavine in taljenje snega, pojasnjujejo na Komunali Trbovlje. Do povišane motnosti je prišli na tretji veji javnega vodovoda Trbovlje, oziroma na zajetjih Petek in Rovte, ter na vodovodnem sistemu Čeče.

»Motnost je pokazatelj prisotnosti delcev, velikosti od 1 nm do 1 mm. V vodi se delci navadno pojavijo na zajetju, najpogosteje ob vremenskih pogojih, kakršni so bili v soboto, ko padavine hitro dosežejo vodni vir in s seboj prinesejo tudi delce s površine. Rečemo, da vir zakali,« pojasnjujejo na Komunali. Težavo rešujejo s spiranjem, kar pomeni, da omogočajo hitrejše iztekanje motne vode iz sistema.

Usedlina, prefiltrirana skozi čajno filter vrečko. Foto: MGS

Delci se, če voda nekaj časa stoji, posedejo na dno posode. Na Komunali svetujejo, naj uporabniki vodo nekaj časa pustijo stati, nato pa vrhnji del prekuhajo, del vode z usedlinami pa zavržejo, lahko pa jo pred prekuhavanjem prefiltrirajo skozi čisto in gosto tkanino. »Glavni ukrep je prekuhavanje, kjer z intenzivnim vrenjem tri minute uničite vse bakterije, ki so morda prisotne v vodi s povišano motnostjo,« dodajajo na Komunali.

Kdaj bo stanje spet normalno? Komunala Trbovlje ocenjuje, da se bo motnost na dopustne vrednosti znižala v naslednjih dneh. »Za sredo ali četrtek že načrtujemo kontrolni odvzem vzorcev, ki jih bo izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Naslednji dan po odvzemu bomo prejeli delne rezultate analiz. V kolikor v vodi ne bodo prisotne bakterije oz. ne bo presežen noben preiskovan parameter, bomo preklicali ukrep prekuhavanja,« pravijo.

MD