Velik odstotek žensk se srečuje z bolečo menstruacijo ali dismenorejo. Ta je lahko primarna ali sekundarna. Vzroki sekundarne dismenoreje so običajno anatomske nepravilnosti ali ginekološka obolenja, medtem ko gre pri primarni za bolečo menstruacijo brez prisotnih patoloških procesov v mali medenici.

Bolečina

Bolečina v spodnjem delu trebuha se pojavi zaradi povečanega krčenja maternice. Sicer je rahlo pulziranje prisotno ves čas in se ga ženske niti ne zavedajo. Namen zvečanega krčenja maternice, ki ga povzročajo tkivni hormoni prostaglandini, je luščenje notranje sluznice maternice, v katero se ni vgnezdilo oplojeno jajčece. Med krči se krčijo tudi krvne žile, zato je moten pretok krvi in s tem dotok kisika v tkivo maternice. To povzroča sproščanje snovi, ki povzročajo bolečino.

Refleks rdeče luči

Veliko žensk, ki trpijo za primarno dismenorejo, ima močno izražen in konstantno aktiviran refleks rdeče luči, o katerem sem pisala že pred časom. Pretirano skrajšane mišice sprednjega dela trupa, napet trebuh, ramena potisnjena naprej, prav tako vrat in glava. Ko je takšno stanje prisotno dalj časa, pride do sprememb v delovanju organizma – spremeni se dihanje, presnova, … pa tudi menstruacije postanejo precej bolj boleče. S pomočjo učenja oziroma izvajanja AEQ vaj® zmanjšamo in s časom odpravimo refleks rdeče luči, s tem pa izginejo močne bolečine.

Priprava na nosečnost

Nosečnost je za žensko sicer naravno stanje, ki pa še zdaleč ni enostavno niti za telo niti za duševnost. Ali se lahko ženske na nosečnost pripravijo? V večini primerov se priprave pričnejo, ko ženska izve, oziroma dobi potrditev, da je noseča. Toda zanjo in za otroka bi bilo veliko bolje, da bi s tem delom pričela že prej in ne bi vsega prepustila naključjem.

Poskrbeti mora za zdrav in uravnotežen način prehranjevanja, opustiti škodljive razvade, kot so tobak, alkohol. Zagotoviti si mora zadostne količine folne kisline za rast in razvoj zarodka (zelenjava, oreščki, polnozrnata žita), dovolj kalcija, železa.

Odnosi

Kaj pa odnosi? So v družini nerazrešene zadeve? So opazni vzorci obnašanja in delovanja, ki se vlečejo že več rodov, od starih staršev, staršev? Z vsem tem bi se morala hrabro soočiti in korak za korakom izboljševati stanje. Odkriti pogovori brez obtoževanja, sprejemanje drugačnih mnenj, odprtost, bodo pri tem v pomoč.

Skrb za mišice

Zelo pomembno pa je tudi, da poskrbi za mišice, predvsem trebušne mišice in mišice medeničnega dna. Mora jih čutiti, obvladati, jih znati sprostiti, podaljšati. Da je ne bo neznosno bolel križ, da ji ne bodo zatekale noge, da se bo otrok v njenem trebuhu lahko premikal, obračal in imel pred porodom pravilno lego. V ta namen je zelo priporočljivo, da se že pred nosečnostjo spozna z AEQ somatskimi vajami. S pravilnim izvajanjem vaj se bo naučila obvladovati mišice trupa in bo lahko tako v nosečnosti lažje prepoznala spreminjanje telesne drže zaradi spreminjanja težišča telesa ter jo korigirala.

Med počitkom, spanjem bo znala sprostiti mišice, saj ji bodo omenjene vaje preprečile senzorno-motorično amnezijo. Dobri učinki AEQ vaj se bodo odrazili tudi med samim porodom, ko bo lažje sprostila spodnji del trebuha ter mišice medeničnega dna, po drugi strani pa stisnila prepono, prsne mišice in zgornji del trebuha. Po porodu bo lahko hitreje in učinkoviteje povrnila držo in gibanje, ki jo je imela pred nosečnostjo. In seveda vse to bo doprineslo k zdravem in srečnem razvoju novega življenja.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode®, 3. stopnje

————————-

Sem Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje in učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje.

Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. kemije, sem pa kmalu po študiju oziroma rojstvu otrok pričela z raziskovanjem življenja in človeške zavesti. Zanimalo me je, zakaj se ljudem dogajajo različne stvari, verjetno najbolj zato, ker sem rodila otroka z Downovim sindromom. V želji pomagati sinu, da bi se mu čim manj izrazile težave, povezane s sindromom, sem pričela z neformalnim izobraževanjem. Tako sem osvojila metodo bioterapije po Domančiću, nadaljevala z izobraževanjem o karmični diagnostiki pri M. Ogorevcu, zaključila študij jyotisha (S. R. Nassif) in zvočne terapije Ohmpunctuur (P. Gouwe).

Leta 2015 sem se prvič srečala z Alešem Ernstom, tvorcem AEQ metode®. Razlog – hude bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavoboli, vrtoglavica …, ki jih z vsem dotedanjim znanjem nisem mogla odpraviti. In tako se je pričelo moje potovanje z AEQ-jem. Najprej kot stranka na Aleševih terapijah in kot udeleženka na njegovih delavnicah, kasneje pa kot učenka v šolanju za AEQ učitelja. Metoda se je in se še vedno vse bolj prepleta z mojim vsakdanjim življenjem. Dejansko lahko njeno filozofijo in principe najdeš na kateremkoli področju – od fizičnega zdravja, počutja, odnosov doma in širše. Dala mi je odgovore na marsikatero vprašanje, z njeno pomočjo sem odpravila kronične bolečine. Svoje življenje lahko postopoma urejam, izboljšujem in vodim k željenemu cilju – biti srečna in svobodna.

Kot učiteljica AEQ metode® 3. stopnje, vam lahko s svojim znanjem in s pomočjo doživete lastne izkušnje in spremembe pomagam na vaši življenjski poti preobrazbe. Več informacij na:

aeq4you.eu

040 214 633

info@aeq4you.eu


 

Prejšnji članekVandrovčki na Razorju in Voglu
Naslednji članekJulij