V Trbovljah je župan Zoran Poznič na srečanju z novinarji napovedal zanimivo leta 2024 in javnosti predstavil nekaj smelih načrtov. Prav tako se je z zadovoljstvom ozrl na opravljeno v letošnjem letu.

Župan Zoran Poznič in podžupanja Vesna Jesih sta predstavila dosežke v občini v letošnjem letu. Od sredine leta starši trboveljskih novorojenčkov prejemajo namesto 100 kar 240 evrov enkratne pomoči ob rojstvo otroka. Občina je povečala sredstva za delovanje javnih zavodov, društev in nevladnih organizacij. S štipendijami in nagradami za zaključna dela pod pirajo študente in diplomante. Prav tako so povečali sredstva za institucionalno varstvo v splošnih in posebnih zavodih in socialno pomoč. Podpirajo projekt Prostofer za brezplačne prevoze starejših. Uvedli so participativni proračun, zasadili so 30 dreves, gradili otroška igrala, obnovili so sončno uro v Mestnem parku, uredili 13 zbiralnic za ločeno zbiranje odpadkov na podeželju, lesena sedišča na šestih avtobusnih postajališčih.

V KS so opravili za 292 tisoč evrov različnih naložb. V prihodnje bodo združevali denar za naložbe v primestnih KS, da se bodo lahko lotili večjih projektov. Občina namerava namestiti sončne elektrarne na javnih zavodih, pripravlja energetski koncept. Lotili so se prenove nekaterih cest, končali z gradnjo kolesarskih stez, pričeli s postopki za gradnjo nove poslovne cone. Prav tako so zagrizli v obsežen projekt prenove kolonije Njiva, napovedujejo rušitev paviljonov v središču mesta, župan pa je napovedal, da nameravajo v stolpu Mehanike in prizidanih prostorih (najprej bodo podrli stare) urediti prostore Glasbene šole in nove enote vrtca. »To bo omogočilo tudi širitev prostorov Osnovne šole Tončke Čeč, ki nujno potrebuje več prostora,« je dejal župan Poznič.

Župan je izpostavil tudi dobro sodelovanje med občinami, velike projekte, ki so financirani z evropskim denarjem (Mesto Akrobatov – med drugim novi prostori Herza iz Šmartnega pri Litiji, projekti Sklada za pravični prenos, Rudisovi stanovanjski bloki pri bivšem vhodu v rudnik, novi rekreativni objekti, projekti tehnološke in kulturne dediščine, regijsko zavetišče za male živali).

Podžupanja Vesna Jesih pa je izpostavila dobro delo društev in javnih zavodov in napovedala znatno povečanje sredstev za njihovo materialno delovanje. Poudarila je, da bodo skušali v naslednjem obdobju z medobčinskim sodelovanjem precej izboljšati turistično ponudbo v Zasavju in nadaljevali z uspešnim sodelovanjem pri pripravi kulturnih in drugih dogodkov (npr. kulinarične predstavitve Zasavja). Sogovornika sta napovedala še ponovno sodelovanje vseh treh občin pri upravljanju Zasavskega muzeja.

In še ena zanimivost. Župan Zoran Poznič je napovedal, da bodo skupaj z Občino Hrastnik že v prihodnjem letu zagotovili avtobusno progo med obema mestoma čez hrib. In omenil še prizadevanja, da bi v Trbovlje pripeljali vsaj en podiplomski študij iz področja muzealike in novih medijev.

Podrobneje bomo predstavljali letošnje dosežke v občini in načrte v člankih do novega leta.

MP

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekMigranti smo pravzaprav vsi
Naslednji članekFake news indikatorji_ke