Generalna skupščina Združenih narodov je leto 2022 razglasila za Mednarodno leto stekla. Steklo je nepogrešljiv del naše civilizacije. Je izjemno pomembno v znanosti, arhitekturi, vsakdanjem življenju in kulturi.

Steklo ima izjemno, večtisočletno zgodovino in življenja brez stekla si ne moremo predstavljati zaradi številnih odličnih lastnosti, ki jih premore. Ena pomembnejših je, da je steklo mogoče neskončnokrat reciklirati, kar pomeni nič odpadkov in polno kroženje materialov. Izdelek tako v bistvu nikoli ne doseže konca svoje življenjske dobe, zato je absolutno eden najbolj trajnostnih materialov.

Je material preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Steklo je ekološki, trajnostni material, ki ga je mogoče praktično neskončno reciklirati, prijazen do narave in ljudi. Je čudež. Umetnost. Je narava v najboljši izvedbi.

V Steklarni Hrastnik se pomena stekla seveda še posebej zavedajo. »Ponosni smo, da bomo 2022 še posebej zaznamovali z našimi steklenimi izdelki,« so zapisali v svojem glasilu Steklar.

Savus /povzeto po Steklarju/

Foto: Steklarna Hrastnik