sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Marš Tončke Čeč

Društvo SuperRaufnk pripravlja jutri, 8. marca, v Trbovljah prireditev Marš Tončke Čeč. »8. marec je dan delovnih žena. Ob tej priložnosti bomo z maršem po mestnem jedru opozorili na pomen delavskega povezovanja in družbene enakosti na vseh ravneh: za enakopraven položaj žensk, za ohranitev pravice odločanja o lastnem telesu in proti nasilju nad ženskami! V luči položaja žensk v družbi danes in nekoč bomo poudarili podatek, da so dan delovnih žena prvič v Evropi praznovali leta 1911 ravno v Trbovljah,« so zapisali v sporočilu za javnost v društvu.

Tončka Čeč

»Marš nosi ime po prvoborki, antifašistki, komunistki, sindikalistki, feministki in narodni herojinji Tončki Čeč, ki se je rodila in večino svojega aktivističnega dela opravljala prav med delavkami in delavci v Trbovljah,« pravijo Matej Zupanc, predsednik društva SuperRaufnk.

 

Na predvečer učiteljske stavke

Udeleženke in udeleženci bomo del programa namenili tudi podpori učiteljicam in učiteljem, ki za jutri napovedujejo splošno stavko. Na maršu bodo posebne table opremili z gesli in podpisi podpore, ki jih bodo na dan stavke predali stavkajočim na vseh zasavskih srednjih, osnovnih in glasbenih šolah.

Program

Ob 16. uri bodo položili venec pri rojstni hiši Tončke Čeč na Kleku nad Trbovljami. Od 17. ure do 18. ure bo v trboveljskem Parku kulture potekalo recitiranje ženske poezije v organizaciji Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje in Delavskega doma Trbovlje. Ob 18. uri se bo z nagovorom Naste Doberlet Bučalič (profesorica sociologije in filozofije na GESŠ Trbovlje in okoljska aktivistka) začel marš najprej do Dimnika. Pri Dimniku (Ana Dimnik!) bo potekal kulturni program in govor Marije Govejšek, dolgoletne predsednice trboveljske borčevske organizacije. Programu sledi pohod do Delavskega doma Trbovlje. Zaključek bo na stopnišču pred Delavskim domom, kjer bo nastop Mladinskega gledališča Svoboda 2, pevskega zbora Zarja in govor igralke, glasbenice, performerke in družbene aktivistke Lare Jankovič.

V kulturnem programu bodo nastopili Moški pevski zbor Zarja ter igralke in igralci Mladinskega gledališča Svoboda.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor