Ob koncu meseca septembra se je skupina vedoželjnih učencev OŠ Ivana Cankarja Trbovlje odpravila na raziskovanje Maistrovega Maribora. Začeli so v Kadetnici oz. v muzeju slovenske vojske.

Po razstavi Boji za severno mejo in general Rudolf Maister jih je vodil kustos Lenart Pupaher. Nato so se ustavili v Muzeju narodne osvoboditve Maribor in po uvodni predstavitvi odšli na pohod po (Maistrovem) Mariboru. Dinamičen vodnik je poskrbel za najboljši del ekskurzije po mnenju učencev. Bilo je zanimivo, razgibano, novo. Raziskovanje Maistrovega Maribora so končali pred Univerzitetno knjižnico Maribor, kjer so si lahko ogledali Maistrovo sobo in generalovo unikatno zbirko knjig, pa tudi aktualno razstavo Tavčarjev cvetober.

Nekaj dni za tem dogodkom so osmošolci in devetošolci (kasneje tudi gimnazijci trboveljske GESŠ) prisluhnili predavanju o Maistru, njegovi družini, karieri, njegovim vojaškim in kulturnim dosežkom. Predavala je predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec.

Oba dogodka sta potekala v sodelovanju šole z Društvom generala Maistra za Zasavje, katerega cilj je prenašanje znanja o Maistru na mlade in širše izvajanje domoljubnih aktivnosti med vsemi generacijami. Društvo je krilo tudi del stroškov, povezanih z dejavnostmi.

Društvo 24. novembra  pripravlja regijsko proslavo ob državnem prazniku – dnevu Rudolfa Maistra, v decembru pa se obeta ponovni razpis za likovno in literarno ustvarjanje osnovnošolcev v zasavski regiji. Vse aktivnosti so uvod v leto 2024, ki ga je Vlada RS razglasila za Maistrovo leto.

MLD

Foto: Katja Šmit


 

Prejšnji članekKavzar pretekel Ultra Trail Mont Blanc
Naslednji članekStarešine na streljanju