V petek, 10 septembra, so v Mladinskem centru v Zagorju v novi dvorani ustvarjalci Filmsko ustvarjalnega društva Loke studio obeležili desetletnico delovanja.

V prvem delu prireditve, ki so jo vodili Matic Poropatič, Bogdan Šteh in Rok Šifrer, so predstavili svoje filmske dosežke. Seveda so najbolj ponosni na oba celovečerna filma: Zgodovina slovenskega naroda in Pozdrav iz krvavih Revirjev. Ustvarjalci, ki jim ne manjka zanimivih zamisli, predvsem pa lucidnosti in zdravega humorja, so ustvarili v teh letih še nekaj zanimivih kratkih filmov in dokumentarcev, med drugim tudi o rudarskem štrajku leta 2014. V pregledu se niso izognili vsem dosežkom, pohvalam in tudi izdelkom, ki so bili narejeni pred časom in zato spravljeni v bunker. Pa tudi svoje nerodnosti pri snemanju niso pometli pod preprogo.

Za svoje delo so dobili priznanje Zveze kulturnih organizacij Slovenije, ki jim ga je podelila vodja zagorske izpostave Vanda Kopušar. Za delo in sodelovanje sta jih pohvalila predstavnik KD Svoboda Trbovlje David Lindič in predstavnik Kulturno zgodovinskega društva Triglav Igor Verdev. S Triglavani so sodelovali pri snemanju zadnjega filma, ki so ga premierno predstavili ob desetletnici. Naslov filma je Predam se. Režija je bila v rokah Matica Poropatiča, ki je skupaj z Žigo Krmeljem napisal tudi scenarij. Glavne vloge so odigrali David Lindič, Reinhard Bauer in Mirza Ribič.

Film je zanimiva pripoved o doživljanju zadnjih dni vojne nemškega oficirja, ki se spominja tudi življenja nemške vojske v okupirani Sloveniji. Več o filmu lahko najdete v tem našem prispevku.

MP

Foto: MP, arhiv Loke studio

https://youtu.be/KZ_o26WHNDU