Ko se uredimo, so naličene oči nepogrešljiv del make upa. Variacij je ravno toliko kot žensk.

Predstavila vam bom nekaj principov, ki so uporabni za skoraj vse. Same pa boste morale (ali ste že) ugotoviti, kaj je za vas primerno. Prvo vodilo je seveda to, kaj vam je všeč, brez da se ozirate na modo. Drugo je tip make upa, ki se veže na priložnost (poslovni, modni, razigrano-dopustniški, večerni …). Od priložnosti je odvisna tudi intenzivnost make upa. Tretje vodilo je vaša osnova, torej podton kože, barva las. Dober make up je preplet vseh teh vodil. Zopet smo pri harmoniji in mehkobi. Kakršenkoli že je vaš idealen make up, naj se barve, senčila, eye linerji lepo mehko povezujejo. To je ključno in je vredno malo povaditi, če še niste toliko spretne.

Gradnik make upa oči so črtala, obrobe. Poznamo več vrst obrob, ki nam nudijo različne učinke.

Eye linerji

Vsak proizvajalec ličil ima v svoji ponudbi zagotovo tudi eye linerje. Običajno so pakirani v tubice in so v kremni obliki. Potem so tu še eye linerji v kamnu, ti se mešajo z vodo in se ne svetijo kot tisti v kremni obliki. Eye linerje se nanaša s tankim čopičem, ki je običajno priložen ali je kar v zamašku tubice. Za take črte (linije nad očmi) boste potrebovale kar nekaj vaje. To je hkrati tudi najbolj grob način, kako se obrobi oči. Morda je zato bolj primeren za mlade ženske s svojim stilom ali za večerni make up.

Črtala – barvni svinčniki

Črtala so širše uporabna, ker jih je lažje lepo nanesti in ker je njihov učinek mehkejši. Običajno posegamo po črni barvi, čeprav je tu izbor pester. Črna barva seveda ni primerna za vsako žensko. Ženske s svetlo poltjo ali lasmi se raje odločite za vse odtenke sive. Lep učinek dobite z uporabo grafitno sive barvice. Je dovolj močna, da poudari in ni pregroba, kot se to lahko zgodi s črno. To je spet stvar presoje. Vedno, kadar dvomite, se spomnite prvega vtisa, ko ste pogledale svoje delo v ogledalu. Ta vtis je običajno pravilen. Zaupajte si, saj je samo make up. Uporaba črtala je dobrodošla tudi zato, ker ga lahko naknadno zmehčate ali omilite. Enostavno greste s čopičem ali aplikatorjem za senčila po črti, ki ste jo začrtale. Tako jo zmehčate. Če greste čez njo s senčilom za veke, tudi ni nič narobe. Celo zaželeno je.  Senčila za veke

Senčil za veke je na voljo neskončno. Izberite si kakovostne. Raje imejte kakšno manj, pa tiste, ki jih imate, kakovostne. Kaj pomeni kakovost pri senčilih? Predvsem to, da se ne vsipa. Res ni želeno, da se vam potem, ko ste se potrudile in si naredile lepo podlago s pudrom, zakrile podočnjake, na to podlago vsuje senčilo, ko ga nanašate. Taka senčila zavrzite in ne posegajte več po njih. Ko brišete te drobce, ki so vam padli na napudran obraz, podlaga nikoli ne bo več takšna kot bi morala biti. Uniči vam ves make up.

Cena sama po sebi ni zagotovilo za kakovost. Lahko imate relativno poceni izdelek, ki je super. Želena lastnost senčila je tudi mazljivost. To pomeni, da se vam lepo maže, se ne zbija v grudice ali lisasto nanaša. Barva mora biti enakomerno nanešena. Če vam to ne uspeva, niste krive ve, ampak nekakovostno senčilo.

Mateja Mavrič


Mateja Mavrič z vami deli več kot tridesetletne izkušnje ustvarjanja make upov. Od leta 1988 ves čas dela v maskirnicah večjih slovenskih televizij. Najdlje in še vedno v maski Pop tv. Kljub številnim modnim poimenovanjem ustvarjanja make upov, se oddelku na vseh televizijah še vedno reče enostavno – maska. In tako, enostavno, vas bo Mateja popeljala v svet make upa. Z veseljem se bo odzivala in odgovarjala na vaša morebitna vprašanja. Pošljete jih lahko na mateja@savus.si.


 

Prejšnji članekNa OŠ dr. Slavka Gruma prostorska stiska
Naslednji članekNa OŠ Ivana Kavčiča 401 otrok