Konec preteklega leta smo občanke in občani Zasavja izvolili tudi nova vodstva krajevnih skupnosti. Na Savusu januarja in del februarja objavljamo sestavo vseh svetov KS v treh zasavskih občinah. Zraven pa dodajamo še nekaj zanimivosti o posamezni KS, ki smo jih izbrskali in pred časom objavili v našem tiskanem časopisu. Danes je na vrsti KS Franc Fakin v trboveljski občini.

Krajevno skupnost Franc Fakin bo v mandatu 2022 do 2026 vodila predsednica Sibila Ložina, člani sveta KS pa so še Marjetka Bizjak, Milan Žnidaršič, Drago Kočar, Gregor Zelenšek, Lidija Hutar in Damjan Bizjak.

Na kletnem portalu ene najstarejših trboveljskih stavb, Gradiča, poznanega tudi kot Arzenškova ali Peklarjeva hiša, je vklesana letnica 1695. A kot piše Tine Lenarčič v svoji knjigi o Trbovljah, je to po vsej verjetnosti letnica obnove, bolj preprosta lovska hiša pa je stala tam že prej, ko naj bi vanjo zahajali Celjski grofje. Stavba je zamenjala več lastnikov, za javnost pa je bila po prenovi odprta decembra 2012. V njej je urejena tudi poročna dvorana.

Nasproti Gradiča na Trgu Franca Fakina so leta 1910 odprli Društveni dom, namenjen kulturni dejavnosti. Pozneje so mu dogradili dvorano, v kateri so dobile prostor tudi družabne in športne prireditve, v urejeni telovadnici so telovadili Orli. Pozneje sta bila v domu še kino in knjižnica ter posojilnica, trgovina in gostilna. Med vojno so dom okupirali Nemci, malo pred koncem druge svetovne vojne pa so ga bombardirali partizani. Po vojni so Trboveljčani dom obnovili s prostovoljnimi akcijami, v upravljanje pa ga je dobila DPD Svoboda II. Danes je ponovno namenjen predvsem kulturno-družabnim aktivnostim, v njem med drugim delujejo Mladinsko gledališče Svoboda in knjižnica ter nekatera druga kulturna društva.

Na Trgu Franca Fakina stoji tudi župnijska cerkev svetega Martina, v urbarju prvič omenjena leta 1265. V svojem dolgem obstoju je doživela veliko sprememb in različnih arhitekturnih slogov. Dolga leta je bilo okrog cerkve urejeno pokopališče, ki so ga morali večkrat razširiti. Zaradi prostorske stiske so kraj zadnjega počitka v Trbovljah tudi večkrat premestili. Uredili so ga tudi na njivi, ki so jo odkupili od posestnika Parašuha na Brodeh, kjer pa je zdaj že vrsto let urejen mestni park.

Nedaleč od cerkve stoji hiša, ki je bila dolga leta last Dolinškovih. Ti so se ukvarjali z gostinstvom in pridobivanjem ledu v urejenem naravnem bazenu. Pozimi so bazen napolnili z vodo, da je ta zmrznila. Ko je bil led dovolj debel, so ga razsekali s sekirami, klade ledu pa pretovorili v hišno klet. Prostor so tesno zaprli in zastrli pred svetlobo, da jim je led v njem zdržal do poletja. Tedaj so ga po kosih prodajali in razvažali gostincem, mesarjem, pa tudi prodajalcem sladoleda na vozičkih. Področje se še danes imenuje Ledenica in je nekaj časa služilo kot naravno drsališče ter športno prizorišče. Tu je sedaj zgrajen rolkarski poligon in skate park, na skrajnem delu poligona sta postavljena dva balvana oziroma plezališče nepravilnih oblik. Del pa je namenjen tudi otroškim igralom za najmlajše.

Krajevna skupnost si je nadela ime po Francu Fakinu, rudarju, komunistu in članu proletarskih akcijskih čet, ki so ga fašisti nacionalistične Orjune ustrelili 1. junija 1924. leta. Svoj krajevni praznik krajani praznujejo 8. maja v spomin na osvoboditev Trbovelj.

TPK in MD

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekUla in Tej državna prvaka