nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Komemoracija v Orehovici

Krajevna skupnost Izlake je v petek, 31. maja, kljub slabemu vremenu pri spominskem obeležju v Orehovici pripravila tradicionalno komemorativno slovesnost v spomin na šestnajst vaščanov Orehovice, ki jih je nemška vojska v noči med 17. in 18. majem 1944 žive zažgala v njihovih domačijah.

»Letos mineva 80 let od grozljivih dogodkov, ki niso zaznamovali zgolj družin žrtev, ampak celo našo dolino in tukajšnje prebivalstvo,« je v uvodnem nagovoru zbranim povedal predsednik sveta KS Izlake Sašo Vučko, ki je orisal dogodke usodne noči.

Dan pred to nočjo so borci Šlandrove brigade iz zasede napadli in uničili vozilo pripadnikov vojaške organizacije SS v katerem je bila skupina SS oficirjev. Pri tem so ubili štiri Nemce, med njimi komandanta izlaške alarmne čete, enega pa so ujeli. Naslednji dan so Nemci svoje mrtve maščevali in pobili vaščane ter zažgali domačije Drnovškovih, Klančišarjevih in Sopotnikovih.

»Vojna na našem ozemlju in žrtve ne smejo biti nikoli pozabljene. Naj nam bodo v spomin, bodočim generacijam pa predvsem v opomin, da je potrebno delati dobro in v pozitivnem duhu voditi sebe in druge na način, da se kaj takšnega ne bi nikoli ponovilo,« je še dodal Sašo Vučko.

Za kulturni program so poskrbeli pevec Riko Majcen, harmonikar Jernej Pikel ter učenke in učenci OŠ Ivana Kavčiča Izlake z izbranimi recitacijami.

Savus

Foto: OŠ Ivana Kavčiča Izlake


 

Isti avtor