sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je praznik občine Trbovlje. Danes je tudi evropski dan zobnih tehnikov.

V Zasavju se bo danes ogromno dogajalo. V Trbovljah bo vrhunec praznovanja občinskega praznika. Pripravili bodo zabavo Nohšiht, dopoldan rajanje za otroke, cel dan se bo odvijala prireditev starodobnikov in dirka na Katarino, zanimivo bo skupno igranje zasavskih godb na pihala. V Kisovcu bodo pripravili prireditve festivala Rdeči revirji. Zaključili bodo tudi praznovanje krajevnega praznika z gasilsko veselico na Lokah. V Čolnišah bo finalni del malonogometnega turnirja. Na Dolu pa bodo pripravili Dolski boljši in knjižni sejem. Lahko si ogledate številne razstave in se udeležite današnjih rednih aktivnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 1. junij 2024


Vreme

Danes bo dokaj sončno z nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. V severnih krajih bo bolj oblačno, popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha ali nevihta. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 °C.

Jutri bo povečini sončno, popoldne bodo predvsem v hribovitem svetu nastale posamezne plohe ali nevihte. V ponedeljek bo več oblačnosti, plohe in nevihte bodo pogostejše.


Zapore cest

Na cesti Litija-Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 29. junija 2024 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na državni cesti na odseku Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku velja do 22. oktobra popolna zapora zaradi obnove cestišča. Promet poteka ob gradbišču po deviaciji.

Na lokalni cesti Podkraj-Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na lokalni cesti Ločica-Trojane je pri Jelševici do 22. julija promet urejen izmenično enosmerno zaradi sanacije vozišča.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht do nedelje, 2. junija, do 16. ure velja popolna zapora lokalne ceste Dežman – Ulica 1. junija in popolna zapora parkirišč v okolici Delavskega doma Trbovlje.

Zaradi prireditve bo danes od 9. do ¸17. ure zaprta cesta Trbovlje-Katarina.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure iz TP Hofer – Metalia (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki


Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

V Trbovljah potekajo prireditve ob občinskem prazniku.


Občina Trbovlje

Anduht in  Nohšiht

Danes pripravljajo v Trbovljah prireditev Nohšiht, ki bo nekakšno nadaljevanje Anduhti. Zabava poteka v velikem šotoru za okrog 2000 ljudi, ki je postavljen pred Zasavskim muzejem. Današnje dogajanje na Ulici 1. junija bo zaokrožilo dogajanje ob občinskem prazniku. Od 20. ure naprej bodo Trboveljčani praznovali z Ivanom Zakom, Miranom Rudanom in skupino inDESIGN ter Deejaytime. Od 10. do 13. ure pa bodo pripravili otroški program Špil plac za otroke. Pripravljajo otroški program, razstavo športnih avtomobilov in zabavo s Čuki.


Društvo Magnet Trbovlje

Katarina 2024

Društvo Magnet Trbovlje tudi letos organizira tekmo športnih avtomobilov na Katarino po sistemu primerjalne točnostne vožnje.  Celodnevna prireditev Katarina 2024, ki se bo odvijala za Domom svobode, bo  vključevala  razstavo starodobnih vozil, možnost ogleda atraktivnih tekmovalnih avtomobilov in promocijsko vožnjo po centru Trbovelj.

Program in urnik prireditve:

7.30 – 9.30: prijava tekmovalcev in zajtrk

9.00: zapora ceste Trbovlje-Katarina

9.00 – 9.45: krožna vožnja po Trbovljah

10.00 – 11.30: trening vožnja

11.30 – 15.00: tekmovanje

15.00 – 17.00: razglasitev rezultatov, podelitev pokalov in druženje

17.00: odprtje ceste Trbovlje – Katarina

9.00 – 17.00:  razstava starodobnih vozil


Delavska godba Trbovlje

Srečanje zasavskih godb

Pozno popoldne bo v organizaciji Delavske godbe Trbovlje potekalo Srečanje zasavskih godb Tra ta ta zdaj igra naša muzika. V povorki od mestnega parka do Ulice 1. junija bodo sodelovali Delavska godba Trbovlje, Rudarska godba Hrastnik,  Pihalnik orkester Svea Zagorje  in  trboveljske mažorete. Pričetek povorke v mestnem parku je ob 18.45, ob 19.15 pa sledi skupno igranje koračnic pred Delavskim domom Trbovlje.


Zagorje

Rdeči revirji

Festival Rdeči revirji se danes odvija v Zagorju. Program je naslednji:

16.00 … Razstava mladih ustvarjalcev, parkirišče pred trgovino EVJ, Kisovec

16.00 … Bobnarska delavnica, Društvo MUC, parkirišče pred trgovino EVJ, Kisovec

17.00 … Kulturno društvo Podkum, Reševanje jezerskih deklic, otroška predstava, parkirišče pred trgovino EVJ, Kisovec

17.50 … Zavod Bufeto, predstava, parkirišče pred trgovino EVJ, Kisovec

18.30 … TADEJA_ba, Ženske srednjih let delamo rap, glasbeni nastop, parkirišče pred trgovino EVJ, Kisovec


KS Kisovec Loke

Razstava

V KS Kisovec Loke je od danes naprej na stopnišču pošte v Kisovcu na ogled razstava Družbene dejavnosti v KS Kisovec Loke. Razstavljajo člani sekicje FOTKI Kulturnega društva Kisovec.


KS Kisovec Loke – PGD Loke

Gasilska veselica

Danes ob 18. ure se pred domom Prostovoljnega gasilskega društva Loke pričenja gasilska veselica z ansamblom Jureta Zajca. V okviru veselice bodo pripravili tudi tekmovanje v vzdržljivostnem držanju vrča piva za denarno nagrado, poskrbeli za hrano in pijačo, srečolov in ogled finala lige prvakov.


ŠD Čolnišče

Memorial Jožeta Pavška

ŠD Čolnišče prireja 19. memorialni članski turnir Jožeta Pavška, ki poteka od 31. maja do 2. junija 2024 na športnem igrišču Ravan nad Čolniščami v malem nogometu.


ZLU

Tedni vseživljenjskega učenja

V okviru TVU, ki jih koordinira ZLU Zasavje, se danes nadaljujejo zanimive dejavnosti.

MC ZoS

Dnevni center

»Danes od 16. do 21. ure vrata Mladinskega centra Zagorje široko odpiramo. Smeh. Nori koncepti. Sproščeno druženje. Družabne igre. Glasba. Zanimive debate. Igranje glasbe. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Pripelji svoje ideje ali igre, ki jih želiš deliti, in se nam pridruži v zabavi! Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste obiskali MC ZOS-a,« vabijo organizatorji v dnevni center MC ZoS.


Zmajeva luknja

Dolski boljši in knjižni sejem

Po uspešni jesenski izvedbi dolskega bolšjega sejma danes pripravljajo tudi spomladansko. Tokrat bo v okviru projekta Slovenski dnevi knjige na sejmu potekala tudi prodaja in izmenjava knjig. Vabljeni danes od 9. do 12. ure pred spomenik na Dolu, starejši se bodo pasli po knjigah, pohištvu, igračah, starinah, oblačilih, za najmlajše pa bodo pripravili ustvarjalno delavnico.


Čez planke

Litijski tek

Danes bo v Litiji tradicionalni, že enajsti Litijski tek – največja rekreativna prireditev v občini Litija. Litijski tek organizira Javni zavod za kulturo mladino in šport Litija kot eno osrednjih prireditev ob prazniku Občine Litija. Začetek prireditve bo ob 8.30 na štartno-ciljni ravnini v starem mestnem jedru Litije na Valvazorjevem trgu.


Kulturni dom Mlinše

Magična narava

V Kulturnem domu Mlinše je na ogled razstava Magična narava, ki je plod izbora mednarodnega natečaja naravoslovne fotografije v sodelovanju Nacionalnega inštituta za biologijo in Združenja naravoslovnih fotografov Slovenije. Obenem razstavlja 11-letna Tia Mihevc, ki vse, kar najde v naravi, uporabi za umetniško ustvarjanje svojih podob iz naravnih materialov. Razstava bo odprta 7. junija.


Foto klub Hrastnik

Razstava v ZD Hrastnik

Do 10. junija 2024 si lahko ob delavnikih v Zdravstvenem domu Hrastnik ogledate razstavo 25 fotografij članic in članov Foto kluba Hrastnik, ki so jo pripravili ob 90-letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, jernej Biderman, Tomaž Guna, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar.


Foto klub Hrastnik

V vitrini pri hrastniški pošti je na ogled foto reportaža z naslovom Koncert MoPZ Svoboda Hrastnik. Avtor fotografij je Simon Tanšek.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure,  Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Praznik občine Trbovlje

Občina Trbovlje praznuje 1. junija svoj občinski praznik v spomin na upor proti Orjuni 1. junija leta 1924. Na ta dan so se pripadniki Proletarskih akcijskih čet spopadli s pripadniki Orjune, ki so skozi Trbovlje pripravili povorko in se namenili razviti svoj prapor.


Evropski dan zobnih tehnikov

Na letni skupščini AGM FEPPD leta 2017 v Bruslju je bil sprejet predlog na pobudo Združenja Laboratorijske zobne protetike Slovenije prvi EU dan zobnih tehnikov 1. junij 2018 – EU Dental Technician Day (EDTD). V Sloveniji na ta dan pripravijo določene aktivnosti vsi poklici, ki delujejo na področju laboratorijske zobne protetike: zobotehniki, inženirji zobne protetike in diplomirani laboratorijski zobni protetiki.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Isti avtor