nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Jurček: Mojca Pokrajculja

V Hrastniku je prejšnji vikend potekal festival Rdeči revirji, na katerem se je odvilo več kot 40 izjemnih dogodkov. Med njimi je bil tudi zanimiva premierna predstava Društva Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika Mojca Pokrajculja.

Nadaljujemo z objavami foto reportaž fotografskega mojstra Branka Klančarja. Na njegovih fotografijah tokrat prevladujejo lutke. In nasmejani otroški obrazi.

Člani Društva Marionetno gledališče Jurček, ki skrbi za ohranjanje kulturne dediščine marionet v Hrastniku, vsako leto pripravi za festival novo lutkovno predstavo.

Tokrat so na oder postavili koroško ljudsko pripovedko Mojca Pokrajculja. Ostali so zvesti tradiciji in lutke, sceno in scenske rekvizite izdelali sami, ohranili pa so tudi star način podajanja zgodbe. Za vsako marioneto sta skrbela animator in recitator.

In vsebina zgodbe? Deklica je med pometanjem hiške našla krajcar in si zanj kupila piskrček, v katerega je zvečer legla in zaspala. Ponoči pa je dobila veliko zanimivih obiskovalcev različnih poklicev, ki so jo prosili za prenočišče. Ker je dobrega srca, je vsem ugodila. Zjutraj pa je ugotovila, da je eden izmed gostov izkoristil njeno gostoljubje in pojedel ves med. Kmalu se je izkazalo, da je bila tatica lisica, ki pa je krivdo spretno zvalila na zajca. A resnica je prišla na dan … Le da si je zajec med begom polomil sprednje tačke in od takrat naprej imajo vsi zajčki prednje noge krajše od zadnjih.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Previous article
Next article

Isti avtor