Zavod Savus organizira Festival uporniške pesmi v rudniškem rovu Rudnika Hrastnik. Nevsakdanji koncert bo v nedeljo, 23. oktobra 2022, ob 17. uri. Nastopila bo skupina ŽPZ Kombinat, kot predskupina pa bodo nastopile članice feminističnega pevskega zbora Z’borke.

Koncert globoko pod zemljo bodo izjemna izkušnja tako za poslušalce kot nastopajoče. Rudniški rov lahko sprejme samo 150 poslušalk in poslušalcev. Na prizorišče koncerta se bo potrebno spustiti po Barbara vpadniku 40 metrov pod zemljo iz Hrastnika. Obiskovalci (in nastopajoči) bodo morali imeti na glavah čelade, organizatorji priporočajo tudi topla oblačila, športno obutev, luč ter kakšno dekico.

Kombinatke

Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se  je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bomo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti. V zadnjem desetletju je sinonim za uporniško pesem v Sloveniji.

Z’borke

Feministični pevski zbor Z’borke je nastal marca leta 2014 kot odgovor na reproduciranje seksističnih, mizoginih besedil v popularni in zborovski glasbi. Zaradi praznine, ki so jo Z’borke čutile na področju angažiranega zborovskega petja in kopice ljudskih pesmi, prirejenih za zbor, polnih seksizma, ženske pasivnosti, neenakovrednosti in stereotipov, so se odločile ustanoviti feministični pevski zbor.

Karte

Karte so na voljo na prodajnih mestih mojekarte.si, zasavskih Petrolih ter v TIC Hrastnik.

Savus

Foto: ŽPZ Kombinat in Z’borke