Na Regionalnem centru nevladnih organizacij (NVO) Litija so v maju in v juniju izvedli dve delovni srečanji, na katerih smo s sodelujočimi nevladnimi organizacijami in predstavniki nekaterih javnih zavodov iz zasavske regije razvijali idejo o Klubu prostovoljcev zasavske regije.

S Klubom prostovoljcev zasavske regije želijo v Regionalnem centru NVO Litija poenotiti pristop za promocijo in razširjanje vrednot prostovoljstva in povezovanje prostovoljcev v zasavski regiji z učinkovitim sistemom obveščanja, privlačnimi aktivnosti in dobrimi povezavami med sodelujočimi organizacijami.

V zasavski regiji deluje 613 nevladnih organizacij, v katerih je zaposlenih 52 ljudi. To pomeni, da velika večina dejavnosti nevladnih organizacij temelji na prostovoljskem delu. Potrebe po prostovoljcih (predvsem mlajših) za sodelovanje v nevladnih organizacijah so velike, prav tako iščejo prostovoljce v prostovoljskih programih javnih zavodov.

Na dveh delovnih srečanjih na spletu je sodelovalo 12 organizacij iz nevladnega in javnega sektorja, v okviru katerih deluje več kot 1.300 prostovoljk in prostovoljcev iz zasavske regije. Spregovorili so o vzrokih za skromnejše vključevanje prostovoljcev, razmišljali o različnih aktivnostih, s katerimi bi jih odpravili in si izmenjali dobre prakse vključevanja prostovoljcev.

V delovnih skupinah poleg Regionalnega centa NVO aktivno sodelujejo še naslednje organizacije: Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Društvo Fundacija Svečka, KLIŠE – klub litijskih študentov, Društvo Lojtra, Društvo za preprečevanje osteoporoze Trbovlje, Društvo upokojencev Hrastnik, OZRK Zagorje ob Savi, OZRK Trbovlje in javni zavodi ZKMŠ Litija, Mladinski center Zagorje ob Savi, Zasavska ljudska univerza. Organizatorji upajo, da bodo k sodelovanju privabili še ostale nevladne organizacije.

Savus

Foto: arhiv Savus