V času pouka na daljavo na Gimnaziji in ekonomski srednji šoli Trbovlje iščemo nove načine, da bi dijakom višjih letnikov omogočili spoznavanje študijskih programov, poklicev, stanja na trgu dela in odkrivanje lastnih poklicnih interesov. Objavljamo zapis psihologinje Tine Pušnik.

Za vse dijake 3. in 4. letnikov je 12. januarja potekal Nefiksov karierni dan, delavnice za dijake na temo Priložnosti za mlade v EU ter pogovor z gostjo Majo Pavlovič, ki dela za Evropsko komisijo kot vodja programov kohezijske politike, sta na Zoomu vodila Ema Gospodarič in Janez Nemec.

Na pobudo Šolske dijaške skupnosti smo v drugi polovici januarja v večernih urah organizirali 6 videokonferenčnih predstavitev študijskih programov, ki so jih izvedli naši bivši dijaki: študij socialne pedagogike je predstavila Tjaša Golob, študij farmacije Juš Navratil, o medicini je spregovorila Barbara Haberl in o fizioterapiji Urša Haberl. Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo je predstavil Aljaž Bastič, študij ekonomije pa Ajda Grabnar.

Dijaki redno dobivajo sporočila s povezavami na videokonferenčne predstavitve, ki jih organizirajo fakultete. Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije pa je z veččlansko ekipo imela videokonferenčno predstavitev posebej za naše dijake 3. in 4. letnika programa ekonomski tehnik.

V naslednjih dneh bo Karierni center za mlade iz Velenja izvedel karierne delavnice za dijake vseh 3. letnikov na temo kompetenc, spoznavanja poklicnih interesov in osebnostnih lastnosti v povezavi z izbiro poklica.

Dijaki so se lahko udeležili Informative, ki je letos potekala na spletu. Zaradi ukrepov ob epidemiji se je individualno karierno svetovanje preselilo iz pisarne šolske svetovalne službe na Zoom in v teh tednih intenzivno teče za vse dijake 4. letnikov.

Epidemija karierne orientacije nikakor ni zaustavila – menimo, da smo se uspešno prilagodili in da bomo nekatere nove primere dobre prakse uporabili tudi v času po njej.

Tina Pušnik, univ. dipl. psi.

Foto: GESŠ