Bartec Varnost od oktobra 2019 dalje vodi Nemec Karel Kutz. Študiral je v ZDA, tam doktoriral, delal v IBM v ZDA, Nemčiji, Madžarski. Kasneje je delal še v nekaterih velikih podjetjih, letos pa je po odhodu prejšnjega direktorja Varnosti prevzel vodenje zagorske firme v lasti Barteca.

Najprej vas prosimo za nekaj osnovnih podatkov o podjetju. Koliko je zaposlenih v Bartec Varnosti v Zagorju, kakšen je obseg poslovanja v zadnjih letih, v katero združbo podjetij spada zagorsko podjetje danes, kdo je lastnik zagorskega podjetja?

Bartec Varnost d.o.o., ki se nahaja v Zagorju v Sloveniji, je dobro stoječe podjetje, ki se ukvarja z načrtovanjem, razvojem in proizvodnjo eksplozijsko zaščitenih (»Ex«) električnih naprav za uporabo v eksplozijsko ogroženih prostorih. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1957 kot proizvajalec rudarske opreme. Leta 1997 ga je kupila skupina Bartec. V zadnjih letih je proizvodni portfelj podjetja vključeval široko paleto električnih naprav. V Zagorju so proizvajali motorje, električne naprave za rudarsko industrijo ter različne električne materiale in komponente za zunanjo industrijo, skladno z vsemi ustreznimi zahtevami in standardi eksplozijsko varne opreme.

Ponudbo izdelkov dopolnjujejo visokokakovostne storitve, kot so servis, inženiring, vodenje projektov, podpora strankam pri njihovi proizvodnji ter usposabljanje za uporabo eksplozijsko varnih naprav.

Z visoko usposobljeno in izkušeno ekipo 112 zaposlenih Varnost oskrbuje stranke po vsem svetu, predvsem iz naftne industrije, kemije, rudarstva in farmacevtske industrije, pa tudi sektorja proizvajalcev industrijskih strojev in opreme.

Kateri so glavni izdelki vašega podjetja?

Najbolj pomembni izdelki našega podjetja so eksplozijsko varni elektromotorji.

Se je v zadnjih letih proizvodni program spremenil?

V zadnjih letih je imela Varnost tri osnovne programe: motorji, rudarska oprema in elektrooprema (CCE). Odločili smo se, da bomo v Zagorju razvijali predvsem naš osnovni program, program elektromotorjev. Poslovni program CCE smo prenesli v Bartec Italija, rudarsko opremo (razen elektromotorjev) pa v Bartec Menden v Nemčiji.

Bartec v Zagorju je bil v zadnjih treh letih v nekakšni krizi. Zakaj in kako se izvijate iz nje?

Bartec Varnost je zadnji dve leti v obdobju prestrukturiranja. Skupina Bartec se je odločila združiti posamezne proizvodne programe samo na eni lokaciji. To pospešuje povezovanje proizvodnih zmogljivosti. Bartecov širši cilj je poenostavitev struktur in procesov. Bartec zagorsko tovarno Varnost vidi predvsem kot proizvodnjo eksplozivno varnih elektromotorjev, ki pokrivajo prostor številnih gospodarskih panog. Trajnostno in dobičkonosno rast proizvodnje bomo gradili na uspešnih in pomembnih nedavnih naložbah v najsodobnejše stroje.

Kateri so vaši najpomembnejši trgi, katere države?

Varnost je močno usmerjena na evropski trg. Okrog 90 odstotkov svojih izdelkov prodamo v Evropi. Glavna država, kamor prodamo največ proizvodnje, je Nemčija, kjer ustvarimo 45 odstotkov naše prodaje. Tudi v Sloveniji prodamo veliko, saj zajema prodaja v državi Sloveniji skoraj 10 odstotkov celotne proizvodnje Varnosti. V prihodnosti želimo razširiti našo prodajo v Azijo, vključno s Turčijo, Rusijo, Azijo in Pacifik ter v Ameriko.

Če svoje podjetje primerjate z drugimi konkurenti v Evropi, kam spadate?

Na evropskem trgu znaša naš tržni delež manj kot 10 odstotkov, največji konkurenti v naši branži so Siemens, ABB in drugi. Vendar, mi nismo specializirani za serijsko proizvodnjo, temveč za posebne izdelke. Elektromotorje izdelamo natančno po zahtevah kupcev.

Koliko je Bartec v zadnjih letih vložil v Zagorju in čemu so bile naložbe namenjene?

V zadnjih treh letih je Bartec v Varnost vložil skoraj 2 milijona evrov. Naložbe so bile namenjene posodobitvi strojne in merilne opreme. Velike naložbe so bile nakup novega impregnacijskega stroja, navijalnega stroja in stroja za šivanje glav navitij. Hkrati smo pridobili certifikat za elektromotorje razreda IE3 (višja izkoriščenost). Za izvedbo teh motorjev smo morali spremeniti zasnovo motorjev, zato so bili potrebni popolnoma novi modeli za izdelavo ohišij elektromotorjev.

Kakšni so naložbeni načrti za prihodnja leta (vrednost, najpomembnejši projekti)?

V naslednjem obdobju nameravamo investirati v širitev skladišča, zgradili bomo dodatno skladišče. Naložbeni denar bomo namenili tudi za nabavo novih strojev, ki bodo pomagali povečati produktivnost naše proizvodnje.

Ste zadovoljni s kadrom v podjetju? Boste v Zagorju povečevali število zaposlenih?

Zelo sem zadovoljen s trenutnim kadrom v Zagorju. So odlični ljudje, zelo predani svojemu delu in z veseljem delajo tukaj. V Zagorju želimo povečati število zaposlenih in trenutno iščemo proizvodne delavce, prodajno osebje in razvojne inženirje.

Je v Zagorju kaj drugače kot v vaših drugih podjetjih po svetu?

V resnici ne, poznam številna manjša mesta v Nemčiji z veliko tovarno. Podobno kot v Zagorju. Vendar zaradi bližine Ljubljane težko najdemo ljudi, ki bi bili pripravljeni delati v Zagorju. Zaposlovanje tukaj ni enostavno.

Kako to, da ste prevzeli zagorsko podjetje, kakšen izziv je to za vas?

Moj predhodnik je bil bolan in ni mogel nadaljevati svojega dela. Moj največji izziv je razširiti posel. Ker zapolnjujemo strateško nišo, se moramo razširiti na druga ozemlja, kot sta Azija in Pacifik. Bartec Nemčija meni, da bi novo strateško lastništvo pomagalo, da bi lažje prodrli na te trge.

Kot sem že omenil, proizvajamo visoko kakovostne elektromotorje v izvenserijski proizvodnji. Vlagali bomo v nekaj novih tehnologij, ki nam bodo omogočile serijsko proizvodnjo. Tudi za to poslovno odločitev bi bil v veliko pomoč nov strateški partner ali nov investitor. Mislim, da bomo za dosego teh ciljev začeli postopek združevanja in prevzema.

Ali lahko na kratko opišete svojo poklicno kariero?

Študiral sem računalništvo v ZDA in končal doktorat. Dolga leta sem delal za IBM v ZDA in Nemčiji ter več let na Madžarskem. Kasneje sem postal neodvisni svetovalec in delal za velika podjetja kot Hirschmann, SPX, Balda in KMK kot operativni ali generalni direktor.

Kako vam je všeč v Zagorju, v kakšno okolje ste prišli?

Zagorje mi je zelo všeč. Ker živim v Bavarskih Alpah, je tukaj videti kot doma. Mislim, da je to odličen kraj za delo in ustvarjanje družine. Moj cilj je voditi Varnost v svetlo prihodnost. Prepričan sem, da lahko razširimo naše poslovanje. Tukaj sem, da vodim, pomagam in usposabljam našo ekipo. Želim ustvariti ekipo v Varnosti, ki bo dobro delovala od proizvodnje do storitev. Smo eno veliko podjetje in želimo skupaj doseči uspeh.

Marko Planinc

Foto: Marko Planinc (portret) in Bartec Varnost