Slovenijo je letošnjo pomlad povezala jasna želja: na volitvah izbrati novo oblast. Po slovenskih krajih in vaseh skupine prostovoljcev zbirajo podpise v podporo predloga zakona, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, in nagovarjajo ljudi, naj se odpravijo na volitve. Zakon so predstavili 5. aprila na tiskovni konferenci v Zagorju.

Inštitut 8. marec je pripravil predlog zakona, ki obsega enajst sprememb zakonov, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše. S predlogom zakona želijo v Inštitutu 8. marec v prejšnje stanje povrniti spremembe, ki so bile narejene na različnih področjih. V preteklo stanje želijo vrniti ureditve na področju sestave svetov izobraževalnih zavodov, kadriranja v policiji, izključevanja nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo z okoljem, iz postopkov obravnave okoljske problematike, zagotovitev pravne podlage za Uber, povečanega vpliva odločanja kulturnega ministra na področju kulturnih programskih in projektnih razpisov, posegov v neodvisnost državnih tožilcev in tožilk in druge.

Članica programskega odbora Inštituta Kristina Krajnc med drugim pravi, da so v svoj predlog zakona lahko vključili zgolj nekatere spremembe 14. Vlade Republike Slovenije: “Pri sprejemanju vključenih zakonov je oblast ignorirala mnenja stroke, mnenja naslovnikov predpisov ter javnosti, tudi interese ljudi. Z enim zamahom želimo nekatere določbe naštetih zakonov vrniti v stanje pred to vlado in vrniti vsaj minimalne standarde solidarnosti, delovnopravnega varstva, neodvisnosti in strokovnosti delovanja državnih organov, varnosti in sorazmernosti.”

Prostovoljka kampanje Gremo volit Eva Koprivšek Petkovšek je med drugim povedala: “Veseli me ponovno sodelovanje, ki smo ga spletli  že v kampanji pri referendumu za vodo. Takrat smo se Zagorjani zelo izkazali in na stojnicah ter v nabiralnikih zbrali ogromno overjenih podpisov, visoka pa je bila tudi volilna udeležba. To ne bi bilo mogoče brez požrtvovalnih prostovoljcev iz različnih nevladnih organizacij.” V predvolilnem mesecu bodo dežurali pred upravnimi enotami, delili letake, ki podrobneje razlagajo vsebino predloga zakona in pripravili akcijo prostovoljcev.

Koordinatorka kampanje Gremo volit v Zasavju Alenka Kreč Bricelj pravi: “V Zasavju imamo krasno ekipo ljudi, ki že nekaj tednov intenzivno dela na ozaveščanju o pomembnosti volilne udeležbe. Plakati in letaki bodo prišli v vse zasavske kraje od Zagorja, Trbovelj, Hrastnika, Kisovca, Litije, Izlak pa vse do Kolovrata. Pripravili bomo lokalna srečanja, izdelovali uhane in zapestnice, organizirali protestne akcije.” Predvsem pa bodo na volitve vabili (tudi) Zasavce s sloganom: “Odpravimo se na volišča in si vrnimo prihodnost.”

Savus

Foto: Arhiv Institut 8. marec