Nekdanji prostori Rudnika Trbovlje-Hrastnik so z novo vsebino privabili številne domače in tuje goste. Festival Kamerat je prinesel v Hrastnik obilo filmskih zanimivosti. Festival delavskega filma je močno popestril poletje v in pod mestom.

»Kamerat je zamišljen ne le kot festival za Hrastnik, ampak ima ambicijo postati več. V preteklih dneh smo slišali goste, ki govorijo najrazličnejše jezike, v nekdanje prostore rudnika postopoma vnašamo novo vsebino,« je ob zaključni slovesnosti drugega festivala delavskega filma Kamerat v Hrastniku poudaril župan občine Hrastnik Marko Funkl. Slovesnost je pospremila Steklarska godba Hrastnik.

Na letošnjem Kameratu se je občinstvu predstavilo 16 filmov domače in tuje produkcije z delavsko tematiko, ki so se predvajali na treh lokacijah nekdanjega Rudnika Trbovlje-Hrastnik. Projekcije filmov v rudniškem rovu, kompresorski postaji in rudarski delavnici so letos pritegnile veliko zanimanja tako med domačimi gledalci kot tudi gosti iz tujine.

Poleg filmov se je v sklopu festivala odvila vrsta spremljevalnih dogodkov s področja delavskih pravic in filmske industrije. Na okrogli mizi z naslovom Položaj žensk v filmski industriji sta nastopili sindikalistka KS – 90 Ana Jakopič ter predavateljica filmske teorije in dekanja Fakultete za umetnost Univerze v Donji Gorici v Črni Gori Maja Bogojević. Na okrogli mizi z naslovom Kam je izginil delavski razred so o položaju delavcev razpravljali sindikalist Gorazd Kovačič, Goran Lukić iz društva Delavska svetovalnica ter predsednica sveta delavcev RTV Slovenija Petra Bezjak Cirman. Na okrogli mizi z naslovom Položaj delavcev v filmski industriji pa so razpravljali Simon Tanšek, Matevž Luzar in Sara Gjergek.

Festival so tudi letos obiskali gostje iz filmske industrije. Na Kameratu je tako potekal pogovor z režiserjem Srđanom Kovačevićem po projekciji njegovega filma Tovarne delavcem (Tvornice radnicima), ki je nastajal ob petletnem spremljanju položaja delavcev v hrvaški tovarni ITAS. Iz Srbije pa sta festival obiskala Goran Filipaš in Tijana Budušan, soustvarjalca filma Junaki delavskega razreda.

Festival je obiskal tudi profesor David Ellerman iz Univerze v Bostonu, ki je eden največjih strokovnjakov za področje delavskega lastništva podjetij, in Nerina Kocjančič iz slovenskega filmskega centra.

Poleg tega je festival gostil tudi podelitev priznanj zaslužnim šiviljam za šivanje zaščitnih mask med epidemijo koronavirusa in otvoritev hrastniškega dela pohodniške poti Srečno s pogovorom z nekdanjimi rudarji ob 200. obletnici rudarjenja v Hrastniku.

Savus

Foto: Branko Klančar