Mladinski delavki iz Zavoda za mladino in šport Trbovlje Tjaša Golob in Venesa Smodiš sta 17. januarja na Srednji šoli Zagorje organizirali interaktivno delavnico, s katero si srednješolci lahko odgovorijo na vprašanja kariernega smisla.

Delavnica z naslovom Kam me vodi moja zvezda severnica? je zasnovana po metodah neformalnega mladinskega dela na način, da lahko mladi opolnomočeno z zavedanjem svojih temeljnih vrednot odkorakajo na trg dela.

S srednješolci smo raziskovali IKIGAI metodo, nadaljevali pa z metodo temeljnih vrednot. Ikigai koncept je razvil japonski zdravnik, ki je raziskoval dejstvo, da je človekovo fizično zdravje odvisno od mentalnega in emocionalnega zdravja, kot tudi s področjem službe in kariere. Ključno pa je tudi zavedanje temeljnih vrednot, ki oblikujejo akcije, ki so bolj v skladu z našo notranjostjo in pristnimi cilji.

Iskali smo odgovore na vprašanja, ki se dotikajo temeljih veščin in kompetenc, reči, ki jih imajo dijaki radi in storitev, za katere so lahko v prihodnosti tudi plačani. Kaj svet potrebuje in kaj bi počel_a, če denar ne bi obstajal? Izkazalo se je, da takšen participativni pristop resnično deluje! Mladi so zbrano sodelovali polnih 90 minut. Delavnico bosta mladinski delavki ponovili v Klubu ZMŠT, v kolikor bodo mladi izrazili željo in potrebo po njej.

PR objava