»Podjetje Kalmer, d.o.o. smo ustanovili decembra 1989, s poslovanjem  smo začeli  v začetku leta 1990. Osnovna dejavnost podjetja je takoimenovani vzdrževalni inženiring, oziroma napovedovanje obratovalnega stanja strojev z metodo merjenja in analize mehanskih vibracij. Metoda je praktično uporabna v vseh industrijskih branžah (energetika, papirništvo, železarstvo, strojegradnja, kemična, lesno-predelovalna industrija …). V začetku sem bil v podjetju sam. Na današnji dan redno zaposlujemo 10 ljudi (dipl.ing./ing. strojništva, dipl.oec.),« pravi direktor podjetja Kalmer Borut Hodej. 

Kakšen je obseg poslovanja v zadnjih letih?

Obseg poslovanja se v zadnjih letih ni kaj bistveno spreminjal. Glede na to, da delujemo predvsem na domačem trgu in sodelujemo z vsemi večjimi podjetji v Republiki Sloveniji, vemo, kakšen je lahko naš tržni delež, kateri se pa skozi leta kaj bistveno ne spreminja.

Kateri so glavni proizvodi vašega podjetja?

Kot je že zgoraj omenjeno je naša glavna dejavnost v direktni povezavi z vzdrževalnim inženiringom. V podjetju imamo več vrst storitev, ki se med seboj dopolnjujejo. Naj jih naštejem:

–         meritev mehanskih vibracij,

–         dinamično uravnoteženje rotirajočih delov na mestu samem,

–         dinamično uravnoteženje rotirajočih delov na stabilnem balansirnem stroju,

–         lasersko centriranje sklopk in kardanov,

–         lasersko napenjanje jermenov in centriranje jermenic,

–         izvedba termovizijskih in videoskopskih meritev,

–         dinamične meritve elektromotorjev,

Vse skupaj je v povezavi z vzdrževalnim inženiringom in predvsem napovednim vzdrževanjem strojev in naprav.

Se je v zadnjih letih proizvodni program spremenil?

Dejansko so nas naše stranke z uspešnimi provokacijami »prignale« do tega, da smo ob osnovni dejavnosti skozi leta vedno dodajali kaj novega.

Kot anekdota: velikokrat so me kolegi sprovocirali na temo, če imamo pod kontrolo mehanske vibracije, ali lahko uravnotežite tudi rotirajoče komponente na mestu samem. Kaj nam je ostalo drugega, kot »ugrizniti tudi v to jabolko«. Seveda ima vsaka zgodba svoj začetek in konec. Tako smo se ob zadnji pridobitvi izvedbe dinamičnih meritev elektromotorjev »lotili« tudi električnih meritev, ne samo strojniških. Zopet je uspela provokacija kolega iz Gorenjske, na kar sem zelo ponosen. Seveda v našem primeru ne gre v samo za suhoparno tehniko. Iščemo predvsem povezave skozi posamezne fizikalne zakonitosti in ob tem pomagamo našim partnerjem ob uspešnem vzdrževanju strojev in naprav.

Kateri so vaši najpomembnejši trgi, katere države, če poslujete v tujini?

Kot sem že omenil, največ prihodkov ustvarimo na domačem trgu, vendar nismo imuni tudi na klice iz tujine. Če je potrebno opraviti storitev na Kitajskem ali v Argentini, se pač odpravimo na pot in rešimo težavo. Skozi leta pa smo si ustvarili dobro ime tudi v hrvaški Istri, ker že več kot 20 let delujemo v Istarskih vodovodih, Holcimu v Koromačnem in dolga leta tudi v Sistemu Cimos, kateri je imel tudi tovarne na Hrvaškem in v Srbiji. Zaradi narave dela in naše odzivnosti pa največji del posla ustvarimo v Sloveniji

Kako ste zadovoljni s poslovanjem v preteklem letu?

Za nami je uspešno leto. Kljub »čudnim« časom smo uspešno prebrodili še eno leto korona krize, ki nas je omejevala predvsem pri obiskovanju poslovnih partnerjev in opravljanju našega dela v proizvodnjah, kjer ves čas zelo rigorozno upoštevajo ukrepe za zajezitev virusa. Poizkušamo delovati čim bolj normalno, vendar je včasih kar težko, predvsem iz psihološkega vidika, kajti nikoli ne veš, kakšne omejitve te čakajo. Seveda se zavedam, da bi bilo vsako leto boljše, vendar moramo pa trdno stati na realnih tleh in imeti pred očmi, da bi bilo lahko še slabše. Ko na koncu pogledaš in ugotoviš 12 % rast podjetja, pa si lahko zadovoljen.

Ste se lani lotili kakšnih večjih naložb?

Kar se tiče večjih naložb ostajamo v naših okvirjih. Mislim, da je potrebno skrbeti za zaposlene in neprenehoma posodobljati opremo, s katero opravljamo našo dejavnost. Se pa lahko zelo hitro odzovemo, v kolikor je na vidiku kakšna »stvar«.

 

Kakšni so letošnji načrti? Naložbe?

V letošnjem letu si želim predvsem stabilnega poslovanja in čim manjšega vpliva dnevnih situacij, katere niso nepotrebno povezane z delovanjem podjetja in vsemi zaposlenimi v podjetju.

Morda še kakšna zanimivost o firmi …

Največja zanimivost podjetja je naš slogan, pa si naj vsak razlaga po svoje: Ko odidemo, bo vibriralo le tisto, kar boste sami želeli!

PR objava