Starostnikom veliko pomeni, da lahko v jeseni življenja čim dlje ostanejo v varnem zavetju svojega doma, s svojimi dragimi. A žal je tempo življenja danes takšen, da je veliko mladih zaradi službenih obveznosti odsotnih večji del dneva, zato težje poskrbijo za svoje starše ali stare starše. Prav zato so različne oblike pomoči starostnikom, ki so doma, dobrodošle.

Ena teh je E-oskrba, ki omogoča samostojnejše in bolj varno bivanje starejših na svojem domu in nekoliko manjšo skrb za svojce, če ti niso doma ali v bližini starostnika. V stanovanju uporabnika je namreč nameščena posebna oprema, ki omogoča hitro in enostavno proženje klica na pomoč s pritiskom na gumb na obesku ali na varovani enoti, če se uporabnik poškoduje ali mu postane slabo. Klic na pomoč je povezan z medicinskim osebjem v asistenčnem centru, ki organizira pomoč in obvesti svojce.

Občina Zagorje od leta 2018 subvencionira program E-oskrbe, ki je namenjen starejšim od 70 let. Zahtevani pogoji za pridobitev subvencije storitve so: da starostniki bivajo sami ali v družini, ki je zaradi službenih obveznosti odsotna, imajo težje kronične ali s starostjo povezane bolezni, ali pa so invalidi.

Trenutno v občini Zagorje tovrstno pomoč koristi 8 uporabnikov, ki so z njo zadovoljni, saj se tako oni kot njihovi domači počutijo bolj varno. Občina obvešča občane, da je letošnji razpis za pridobitev subvencije za E-oskrbo še odprt in se je nanj možno prijaviti še do  30. oktobra oziroma do porabe sredstev. Razpisna dokumentacija je na voljo na spletni strani Občine Zagorje ob Savi. Občina  E-oskrbo sofinancira v višini 10 evrov na mesec za enega uporabnika.

Savus

Foto: arhiv Savus