Zaradi aktualnosti vojaško političnih dogodkov na vzhodu Evrope je predsedstvo Občinskega združenja slovenskih častnikov Hrastnik sklenilo, da organizira strokovno predavanje na to temo za svoje člane in druge domoljubne in veteranske organizacije.

V četrtek, 14. aprila, se je v dvorani delavskega doma v Hrastniku zbralo 33 poslušalcev. Vabilu se je odzval tudi nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in prejšnji predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner. S svojstvenim načinom predavanja je predstavil svoj pogled na vojno v Ukrajini z zelo zanimivim naslovom »Kaj pa je te vojne treba bilo?«.

Z vojaško strokovnega, političnega in ekonomskega vidika je sistematično osvetlil vse dogodke iz preteklosti, ki so nakazovali, da se na tem območju vzhodne Evrope nekaj dogaja. Z natančnimi dejstvi in domnevami iz njegovih bogatih izkušenj v času njegovega načelovanja Slovenski vojski in njegovega delovanja v tujini je analitično podkrepil svoje predavanje s primeri iz preteklosti in iz trenutne situacije.

Ob zaključku predavanja se je osredotočil tudi na možne nadaljnje scenarije krize na tem območju. Poslušalci niso ostali ravnodušni in so v zaključnem delu sodelovali s postavljanjem dodatnih vprašanj.

Povabilu na predavanje so se poleg članov OZSČ Hrastnik, odzvali tudi predstavniki OZSČ Domžale in ZB NOB Hrastnik ter drugi občani.

Jani Zore

Foto: Jani Zore