sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Kaj lahko in česa v Zasavju ne smemo

Vlada RS je na seji konec tedna sprostila nekaj ukrepov, ki veljajo za vso državo, tiste regije, ki imajo ugodnejšo epidemiološko sliko (Zasavja med njimi ni), pa so deležne še nekaterih drugih  »ugodnosti«.

Od jutri, 15. decembra, bo v vseh statističnih regijah znova mogoče opravljati frizerske in kozmetične storitve ter storitve pedikure, vendar bodo morali pri tem obrtniki zagotoviti, da bodo imeli na 30 kvadratnih metrih le eno stranko.

Vlada RS je namreč včeraj na seji sprejela nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki je bil danes že objavljen v Uradnem listu. V vseh statističnih regijah se dodatno sproščajo cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice. Odlok dovoljuje tudi izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Poleg bančnih in zavarovalniških storitev se v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve. Seveda morajo biti pri tem upoštevana vsa navodila NIJZ in določila ostalih odlokov ter higienska priporočila s strani ministrstva za zdravje.

V skladu z epidemiološkimi podatki je Vlada sprostila tudi izvajanje javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije v omejenem obsegu. Poleg bančnih in zavarovalniških storitev se v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve.

Zaradi ugodnejše epidemiološke slike pa je Vlada RS med drugim v statističnih regijah Osrednjeslovenska, Goriška, Obalno-kraška in Gorenjska dodatno dovoljuje tudi prodajo oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno, ter odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno in prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajaln z motornimi vozili.

V teh štirih regijah bo sproščena tudi omejitev gibanja med občinami, a le z naloženo aplikacijo #OstaniZdrav. Kdor aplikacije ne bo imel naložene, sicer ob preverjanju policistov ne bo dobil kazni, ne bo pa smel prečkati občinske meje in se bo moral obrniti, je na novinarski konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. Kogar bodo policisti v sosednji občini vendarle zalotili brez aplikacije, pa mu bodo napisali denarno kazen.

Savus

Foto: arhiv Savus

Isti avtor