Danes je ta veseli dan kulture. Jutri bi moral biti v Rudniku Trbovlje-Hrastnik ta veseli dan jamatlonk in jamatloncev. Žal zaradi korona ukrepov prireditve organizatorji ne morejo izpeljati. Prestavili so jo na prvo možno soboto, ko bodo državni ukrepi spet omogočali organizacijo rekreativnih prireditev.

Sveta Barbara bo jutri torej svoj god praznovala brez jamatlonk in jamatloncev, ki bi praznovanje v Zasavju seveda še kako začinili. Perkmandeljc v teh dneh objokan tava po jami in ne razume, kaj se dogaja zunaj, na svetlem. Kakšen virus, pravi, pri meni v rudniku so podgane mirne kot bubice. Nobenih znakov, da bi bežale na površje. Tudi  Perkmandeljcu je jasno, da je v jami bolj varno kot na površju. Zato tudi sam ostaja v izolaciji in se pripravlja na soboto, ko bodo jamo zavzele ekipe jamatlonk in jamatloncev.

Za prireditev je prijavljenih preko 300 udeležencev. Organizatorji upajo, da bodo lahko čim prej nadeli čelade in se podali v rudnik. Ob tem pa odločno zavračajo govorice, ki so se pojavile na družbenih omrežjih. Večkratna udeleženka, tudi prestrašena jamatlonka, Barbara Hanžič, je namreč na facebooku zapisala, da verjetno v jami niso skidali snega in je bil jamatlon zaradi tega prestavljen. To ni res, Perkmandeljc sporoča, da so knapi sneg pravočasno skidali, postavili ovire in pripravili okrepčevalnico na sedmem krajcungi sedem. V jami vse štima. Na površju pa ne ravno.

Kakorkoli, organizatorji upajo, da bo zimski jamatlon možno izpeljati v januarju. Na tej povezavi pa si lahko ogledate še en prispevek na to temo.

Ekipa Jamatlona

Foto: arhiv Savus