Na proslavi ob kulturnem prazniku so v sredo, 7. februarja, v hrastniškem Delavskem domu podelili letošnja priznanja ob prazniku. Priznanje 8. februar sta župan Občine Hrastnik Marko Funkl in predsednik ZKO Hrastnik Aleš Laznik podelila Jožetu Bovhanu. Objavljamo obrazložitev priznanja.

Jože Bovhan je priznanje 8. februar prejel za uspešno in predano delo na področju lutkarstva.

Jože Bovhan je član Marionetnega gledališča Jurček že več kot desetletje. Lutke na vrvici – marionete so ga prevzele in se z njimi pogovarja kot s pravimi ljudmi. Za delo z lutko je treba precej ročnih spretnosti in vrvice, kot pravi Jože, se prav rade zamešajo, zato lutkam raje posodi svoj glas in takrat oživijo.

V društvu je nepogrešljiv pri delu tehnične ekipe – pri postavitvah odra, zaves, scene, rad poskrbi tudi za zvočno opremo predstav in novim lutkam sešije obleke. Seveda, saj je najmlajši moški član društva Jurček. Uživa ob nagovorih gledalcev, predvsem otrok, ko jim predstavi začetek dogajanja in jih povabi v pravljico in čarobnost, ki jo lahko ponudijo lutke.

Pri zadnji predstavi Knapi in glažarji pravi, da je imel kar nekaj težav s staro hrastn’ško govorico, saj je po rodu Zagorjan. Je pa v hrastniški kulturi prisoten že dolga leta. Začel je pri Big bandu Glasbene šole Hrastnik, po nekaj premora pa se je zapisal lutkarstvu in lutkam, katerim je zvest že vrsto let. Je tudi povezovalec kulturnih prireditev, spominskih slovesnosti in koncertov.

Najbolj uživa, ko otroci sodelujejo pri predstavi, ko živijo z lutkami. Takrat se naježi koža in odločitev vztrajati pri čudoviti lutkovni dejavnosti je še močnejša.

Priznanje naj bo zahvala za opravljeno delo in seveda spodbuda, da ostane še naprej z lutkami in z njimi razveseljuje male in velike obiskovalce.

Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji članekGregor Bovhan
Naslednji članekJožica Hriberšek