Na Evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Münchnu v Nemčiji v namiznoteniški reprezentanci sodelujejo tudi trije Zasavci. No, dve Zasavki in Zasavec, vsi iz Hrastnika. Darko Jorgić je drugi med Evropejci na svetovni lestvici in eden izmed favoritov za medaljo, moško reprezentanco vodi selektorica Andreja Ojsteršek Urh, žensko pa njena mlajša sestra, selektorica Vesna Ojsteršek.

Jorgić že z medaljo

Na 37. evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v posamični konkurenci in v dvojicah bo Darko Jorgić naskakoval evropsko kolajno v posamični konkurenci in parih, ki jo še nima v svoji zbirki. Je pa osvojil ekipno bronasto kolajno pred petimi leti v Luksemburgu z Bojanom Tokićem, Denijem Kožulom in Janom Žibratom.

Andreja Ojsteršek Urh pravi …

»Tokratno evropsko prvenstvo bo nekoliko drugačno, ker bomo v olimpijski vasi, ob našem pa bo še devet športov,« je povedala Andreja Ojsteršek Urh, ki, razumljivo, največ pričakuje od Jorgića. Na svetovni lestvici ITTF je pred njim med evropskimi igralci samo Šved Truls Moregard. Andreja Ojsteršek Urh je za spletno stran NTZS povedala: »To je res, vendar bo konkurenca v Münchnu izjemna. Ne smemo pozabiti na t. i. staro gardo z Ovtcharovim, Bollom, Franzisko, tu sta Šveda Kallberg in Karlsson, pa Qui … Visoko meri tudi Gauzy, prijavljena sta brata Lebrun. Vsaj deset igralcev je, ki lahko upravičeno računajo na kolajno. Veliko bo odvisno od žreba, trenutnega navdiha, tudi sreče. Tibhar mize bi mu morale odgovarjati, žogice prav tako, ampak žogica je okrogla, vse pa se odloča v tisočinki sekunde, kdo bo bolj uspešen pri udarcu …«

V dvojicah bo Jorgić igral s klubskim soigralcem Tomašem Polanskyim, s katerim sta naredila že kar nekaj lepih rezultatov in tudi v nemški ligi, kjer igrata za klub Saarbrücken, se dobro ujameta.

Darko Jorgić pravi …

Pred turnirjem je 24-letni Hrastničan Darko Jorgić (mimogrede, pred kratkim se je tudi poročil. Čestitke!) dejal: »Vsekakor je cilj kolajna, toda igralcev, ki lahko presenetijo, je res veliko. Tu mislim predvsem na vse nemške, švedske in portugalske igralce, pa tudi na igralce, ki so trenutno nekoliko slabše na lestvici, a so v preteklosti že dosegali vrhunske rezultate kot npr. Ionescu, Gardos, Habesohn, Wang Yang … Najbolj pomembno bo, da bo od prve tekme naprej glava mirna in seveda borbenost. Upam, da bom na turnirju tisti stari Darko. Mislim, da s Tomašem lahko v dvojicah prikaževa dober namizni tenis in računava na visoka mesta. Upam, da je po poškodbi že pripravljen in da bo pokazal prave igre, ki jih je pokazal v preteklosti. Če bova igrala, kot sva v letošnji sezoni igrala za klub, sem optimist.«

Selektorica slovenske ženske reprezentance Vesna Ojsteršek bo na evropskem prvenstvu v Münchnu vodila Ano Tofant, Katarino Stražar in Saro Tokić. Seveda imajo dekleta precej manjše apetite kot moški del reprezentance.

Medajlist Edvard Vecko

Zanimivo, da so Hrastničani že osvajali evropske kolajne v reprezentanci nekdanje Jugoslavije. Edvard Vecko, legendarni namiznoteniški igralec iz Hrastnika (tudi častni občan občine Hrastnik) je osvojil leta 1962 ekipno zlato na EP v Berlinu (Nemčija). Na tem prvenstvu je skupaj z Ištvanom Korpo osvojil še srebrno kolajno v parih. Dve leti kasneje je osvojil v Malmöju na Švedskem ekipno bronasto kolajno. Leta 1968 pa je Vecko v Lyonu v Franciji dosegel uspeh kariere, saj je skupaj z Antunom Stipančićem postal evropski prvak v parih, zraven pa je dodal še bronasto kolajno z ekipo Jugoslavije.

Dvakrat Vesna Ojsteršek

Med dobitnicami kolajn je bila tudi današnja selektorica ženske slovenske reprezentance Vesna Ojsteršek.  Z ekipo Jugoslavije je osvojila srebro na EP v Moski v tedanji Sovjetski zvezi (današnji Rusiji), štiri leta kasneje pa je temu uspehu dodala še ekipni bron na ERP v Parizu v Franciji.

Savus

Foto: arhiv NTZS


 

Prejšnji članekPrimož Roglič na Vuelti
Naslednji članekDanes dogaja