Jesen je skoraj pred vrati. Marsikdo se že ozira in išče različne izobraževalne programe, v katere bi se vključil ter s tem koristno zapolnil svoj prosti čas in pridobil novo znanje. V Večgeneracijskem centru Zasavje na Zasavski ljudski univerzi smo pripravili bogat program različnih brezplačnih aktivnosti. Glede na različne vsebine bo vsak lahko našel nekaj zase.

V Zagorju bomo nadaljevali z izvajanjem tečajev tujih jezikov. Tako se lahko posamezniki, ki želijo obnoviti ali utrditi svoje znanje, vključijo v nadaljevalni tečaj angleščine in nemščine. V Trbovljah pa se bo izvajal začetni tečaj nemščine.

Glede na to, da med nami prebiva precejšnje število priseljencev, organiziramo v Zagorju in Trbovljah Ure slovenske kulture. To je oblika tečaja, v okviru katerega se tujci učijo slovenščine in spoznavajo slovensko kulturo.

Za posameznike, ki bi radi osvežili svoje znanje računalništva, bodo v Trbovljah v Rudarskem domu vse četrtke od septembra do konca decembra potekale Računalniške urice, in sicer od 9.00 do 11.00. V Zagorju bomo z računalniškim delavnicami začeli v mesecu oktobru.

Vsak ponedeljek ob 17.00 bodo v Zagorju v Graščini slikarske delavnice Slikanje za dušo, ki jih vodi akademska slikarka Severina Trošt Šprogar. Tečaj se začne 2. 9. 2019.

Glede na to, da vsi radi dobro jemo, v letošnjem letu spoznavamo balkansko kulinariko. Kulinarične delavnice se izvajajo vsak mesec v dnevnem centru na Zasavski ljudski univerzi v Zagorju. Na septembrski kulinarični delavnici se bomo naučili pripraviti krompirušo.

Topel nasmeh in možnost odkritega pogovora vam omogočamo v naših medgeneracijskih skupinah. V Zagorju se je oblikovala Medgeneracijska skupina Pomladni cvet, ki se srečuje v dnevnem centru na Zasavski ljudski univerzi vsaka dva tedna. S srečanji začnejo 12. 9. 2019 ob 17.00.

V Trbovljah pa potekajo srečanja Medgeneracijske skupine Siničke vsak torek ob 10.00 v Rudarskem domu.

Jesen in zima sta pravi čas za piljenje ročnih spretnosti. Zato bomo v oktobru na Zasavski ljudski univerzi v Zagorju organizirali delavnico Obudimo stare zimske navade – pletimo in kvačkajmo. Na delavnici se bodo udeleženke lahko naučile plesti in kvačkati ali le osvežile svoje znanje. Vsekakor bo dobrodošla izmenjava znanja in vzorcev.

Poskrbeli smo tudi za fizično vadbo. Konec septembra se v predavalnici Delavskega doma Trbovlje ponovno začne izvajati jutranja joga. Vsako sredo od 4. 9. 2019 pa poteka športna rekreacija za zdravje na stadionu Rudar.

Za popestritev jesenskih večerov smo v sodelovanju z zasavskimi knjižnicami organizirali štiri zelo zanimiva predavanja.

  1. 10. 2019 ob 18.00 nas bo v hrastniški knjižnici obiskal pater Karel Gržan, ki nam bo predaval O ironiji in smehu, ki osvobaja. Pri pripovedovanju izhaja predvsem iz svojih dogodivščin in z gotovostjo vam obljubljamo večer, poln smeha in sprostitve.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju nam bo v torek, 22. 10. 2019, ob 18.30 predavala Dušica Kunaver, in sicer o Slovenskih ljudskih šegah in pripovedih. Dušica Kunaver je zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva in mnogi ji pravijo tudi romantična etnologinja.

  1. 11. 2019 ob 18.00 nam bo znana agronominja Jerneja Jošar na predavanju v Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah predstavila, katere so najpogostejše bolezni in škodljivci, ki ogrožajo vrtnine, kako jih prepoznamo, iz katerih samoniklih in gojenih rastlin lahko pripravimo pripravke, kako in kdaj jih uporabimo …

Alpinist Viki Grošelj pa nas bo obiskal 26. 11. 2019 ob 18.30 v zagorski knjižnici, kjer nam bo z besedo in sliko predstavil svoja soočanja s Himalajo.

Vse zgoraj navedene aktivnosti so za udeležence brezplačne.

Program VGC Zasavje sofinancirata Republika Slovenija ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Pripravila: Mateja Pistotnik

PR objava

Foto: VGC Zasavje