sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Jazz z Nino: Gašper Bertoncelj

Bobnarja Gašperja Bertonclja (Bruckner Konservatorium, Linz, Avstrija in The City College, New York, Amerika) je ljubezen do glasbe iz rodnega Kranja popeljala v Linz, nato New York in nazadnje Tel Aviv, kjer je pred vrnitvijo v Slovenijo živel ter ustvarjal skoraj polnih deset let. Predstavila ga bo Nina Novak v oddaji Jazz z Nino nocoj ob 21.30 uri na ETV.

Sodeloval je z vodilnimi jazzovskimi imeni (za primer Doug Hammond, Deborah Brown, Kevin Mahogany) in prepotoval večji del Amerike ter se kalil v igranju različnih žanrov, po večini le s pomočjo malega bobna in metlic. Vse našteto ga je nazadnje spodbudilo k sistematizaciji tehnike igranja bobnov z metlicami, to pa je predstavil v knjigi The Brush Book: Igrati bobne z metlicami.

Gre za prvi del dvo ali trodelne celote, ki se bo v nadaljevanju posvetila ne le tehniki, temveč predvsem uporabi metlic v različnih žanrih in stilih ter s tem poudarila pomembnost iznajdljivosti bobnarja v prav vsaki glasbeni situaciji.

V oddaji Jazz z Nino bo izpostavil pomembnejše dogodke v dvajsetletnem življenju ter delovanju v tujini, pogovor pa bodo pospremili glasbeni vložki v obliki posnetkov.

Oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 28. marca ob 21.30 uri na televiziji ETV.

Televizijska oddaja Jazz z Nino, ki jo vodi univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak v središče zanimanja postavlja glasbenike, v svojem glasbenem udejstvovanju na kakršenkoli način povezane (tudi) z jazzovsko glasbo. Pri tem ni pomembno, ali gre za imena, že dodobra uveljavljena tako na slovenskih kot tujih odrih, ali za glasbenike, ki se nahajajo šele na začetku svoje ustvarjalne poti, saj skuša skozi pogovor vse njih umestiti na svetovni jazzovski zemljevid. In s tem popularizirati jazzovsko glasbo med splošno javnostjo oziroma tej posredovati uspehe ter dosežke slovenskih glasbenikov in ji podati (osnovna) znanja za lažje razumevanje slišanega. Iz tega razloga oddajo bogatijo glasbeni posnetki gosta ali njegovo muziciranje v živo.

Več o oddaji Jazz z Nino na tej povezavi.

Savus

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje oddaje v družbi kitarista Marka Mozetiča Moza.


Nina Novak (Oiseau) je univerzitetno diplomirana muzikologinja s statusom samozaposlene v kulturi kot književnica, kritičarka/recenzentka in urednica/redaktorica.

Poleg avtorske televizijske oddaje Jazz z Nino, ki je na sporedu televizije ETV vsak četrti ponedeljek, v Knjižnici Otona Župančiča vodi cikel večerov Nova frekvenca, v jubilejnem letu, ko obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, pa v sodelovanju z izbranimi in priznanimi slovenskimi jazz glasbeniki izvaja tudi Jazzoletje. Je strokovna sodelavka spletnih revij Odzven in Primus, medtem ko je v preteklosti sodelovala z vodilnimi slovenskimi kulturnimi institucijami in izvedla projekta Dueti ter TradEtno. Poleg tega je bila med letoma 2017 in 2019 urednica ter avtorica Jazzopisa, uredila pa je še e-knjigo Osnove glasbenega posla in glasbena promocija Klementine Milošič in Jerneja Bervarja ter učbenik The Brush Book: Igrati bobne z metlicami Gašperja Bertonclja.

Doslej je izdala pet samostojnih literarnih del in zastopala Slovenijo na različnih domačih ter tujih pesniških festivalih.

Savus

Foto: arhiv oddaje Jazz z Nino


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor