torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Izlet s puncami in srečanje potomcev graščakov Čop

Izlet na Dolenjsko

Lojze Čop, lastnik Hiše domačih okusov Pr Čop, je kot ambasador zasavske kulinarike prisoten po vsej Sloveniji. Kadar kuha knapovsko južno, dogodek vedno animira z značilnimi pesmimi, ki jih prepevajo Knapovske punce. Za skupno sodelovanje pevke enkrat letno nagradi z izletom po Sloveniji. Letos je v njegovem imenu Knapovske punce na izlet popeljala Marija Čop.

Skupina se je podala na Dolenjsko. Najprej je obiskala vinsko klet Krško, ki v čudovitemu grajskemu okolju že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi in vrhunskimi vini. Znana je predvsem po cvičku, ki je poleg toskanskega chiantija edino vino na svetu, sestavljeno iz rdečih in belih sort grozdja. Izletniška zasedba je pot nadaljevala v Belo krajino, kjer si je na turistični kmetiji Bajuk privoščila tipično belokranjsko kosilo, izlet pa zaključila z obiskom OŠ Bistra buča v Radovici pri Metliki. Kot je povedala Marija Čop, je šola namenjena promociji in spoznavanju Bele krajine na hudomušen in zabaven način. Ideja se je porodila znanemu belokranjskemu humoristu in kulturniku Toniju Gašperiču. Po vrnitvi domov so izletniki polni lepih vtisov že začeli snovati nove načrte za promocijo zasavskega turizma v Podkumu.

Potomci graščakov

Čopovi so znani še po eni zanimivosti: veljajo za potomce graščakov Čop in kot taki pripravljajo v Podkumu srečanje vseh potomcev. Letos so se tako potomci graščakov Čop od sedmega do dvanajstega rodu zbrali že na četrtem srečanju. Skupaj jih je bilo 250, proslavili pa so 270-letnico prihoda graščaka Jožeta Čopa v Podkum. Na srečanju, koder si privoščijo tudi grajsko pojedino in se oblečejo v grajska oblačila, so določili tudi datum naslednjega srečanja. To bo čez pet let, 10. junija leta 2023.

TPK

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor