Festival uporniške pesmi v rudniku Hrastnik je v nedeljo, 23. oktobra, prinesel v rudniški rov izjemen koncert ŽPZ Kombinat in skupine Z’borke.

V hrastniški rudnik se je spustilo 120 obiskovalcev koncerta, ki so se s čeladami in naglavnimi svetilkami počutili nevsakdanje. In nevsakdanji je bil tudi koncert v rovu ob glavnem hrastniškem šahtu. V zelo akustičnem prostoru so obiskovalci uživali v nastopu obeh skupin.

Z’borke

Feministični pevski zbor Z’borke v letih od nastanka marca leta 2014 še ni imel takšnega nastopa, kot je bil v rudniški jami. Punce so se pod vodstvom zborovodkinje Pie Skušek predstavile z zanimivim programom, ki je odlično ogrel obiskovalce. FPZ Z’borke deluje proti seksizmu, nehierarhično in antikapitalistično. Zbor spodbuja enakopravnost ter enake možnosti vseh, predvsem pa žensk in manjšin. Z’borke so glasbena skupina, ki je na Festivalu uporniške pesmi v Zasavju predstavila pomemben temelj malo drugačne slovenske uporniške pesmi.

Zakaj Festival?

Predstavnik organizatorjev, Zavoda Savus, Marko Planinc je predstavil festival. Povedal je, da je Festival uporniške pesmi spomin na uporništvo v Zasavju, v rudnikih in tovarnah. Posebej značilno za Zasavje je tudi to, da so imele veliko vlogo med uporništvom ženske. Od prve rudarske stavke, ki so jo izvedle leta 1876 ženske do upora Pekotk in upora proti nesmiselnim ukrepom vlade v šolah v času korone. Vedno so se ljudje upirali krivicam, se dvignili takrat, ko so čutili, da je nekaj narobe. Ne glede na sistem. Tako so najbolj odmevne rudarske stavke iz leta 1934 (velika gladovna stavka) iz časa kraljevine Jugoslavije, iz leta 1958 (prva stavka v socialistični Jugoslaviji) in leta 2014 (stavka rudarjev v rudniških rovih) v času samostojne Slovenije. Festival uporniške pesmi bo negoval spomin na zasavsko uporništvo v vseh oblikah. Tisti, ki si upajo in zmorejo moč za upor, so vredni vsega spoštovanja. In, vedno je čas za upor. Ker je še vedno na različnih področjih precej krivic.

Perkmandeljc

Seveda tudi to srečanje ni minilo brez obiska Perkmandeljca v podobi Marjana Freliha. Povedal je, da ga je zbudilo petje in ko je videl, da v rudniku gosti toliko punc, ki znajo peti, je bil navdušen. Polaskal je pevkam in dirigentki Mateji Mavri izročil knjigo rudarskih pravljic. S hudomušnim nastopom je, kot vedno, nasmejal tako občinstvo kot Kombinatke.

ŽPZ Kombinat

Pevke ŽPZ Kombinat so suvereno odpele svoj železni repertoar uporniških pesmi iz vseh koncev sveta, od Rusije, slovenskih, balkanskih, španskih, portugalskih, italijanskih pesmi do Čila. Zborovodkinja Mateja Mavri je poskrbela za odličen zven zbora, ki je bil v rudniški jami še posebej prepričljiv.

Kombinatke so zadnje desetletje nosilke uporniške pesmi v Sloveniji in to so dokazale tudi v Hrastniku. »Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega,« so med drugim zapisale v svoj credo.

In podobno so razmišljali tudi organizatorji Festivala uporniške pesmi. Zato je bil njihov nastop pravi balzam za prvi festival. Zadovoljni obiskovalci so na koncu koncerta prepevali skupaj z njimi in jih nagradili z bučnim aplavzom.

 

Funšterc in jabolčnik

Zadovoljne pevke so prepevale še ob izstopu iz rudnika, ko so se vzpenjale na »svetlo« po Barbara vpadniku. In zapele tudi ob slovesu od hrastniške publike. Še prej pa so se družile z obiskovalci ob odličnem funštercu in jabolčniku, ki so ga postregli člani Funšterc teama iz Čeč.

Nastopajoče in obiskovalce so varno spremili v jamo in iz nje nekdanji rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik, ki so prav tako uživali v koncertu v rovih, kjer so nekdaj kopali premog.


Izjave obiskovalcev Festivala UP

Polona Glavan, ŽPZ Kombinat: »Nastopati v rudniku je bila nova izkušnja. Akustika je bila čudovita in prostor zelo ispirativen, publika pa fantastična. Še bi ponovili.«


Žanin Čopi, ŽPZ Kombinat: »V takem ambientu smo nastopale prvič in upam, da ne zadnjič. Izkušnja je bila super, fenomenalna, tudi zvok je bil krasen.  Vzdušje je bilo res prijetno in jaz sem se zelo dobro počutila, ker sem lahko dala vse od sebe in zapela z vsem srcem in zanosom. Tudi publika je bila krasna, saj SO z nami peli tisto kar so znali in to zelo rade vidimo.«


Primož Debevc, obiskovalec: »Jaz sem bil prvič na koncertu Kombinatk in je bilo super, užival sem od prve minute do zadnje. Všeč mi je, ker je res tako edinstveno doživetje, ko si nekje dol v rudniku, je nekaj popolnoma drugače, kot če si v dvorani. Ker je bilo ljudi manj, je bilo vzdušje bolj intimno in tudi Zasavci ste na splošno pač fajn. Vzdušje bilo krasno in energija čudovita.«


Urška Hrib, obiskovalka: »Koncert je bil fantastičen, zelo prijetna izkušnja. In ta ambient, lokacija v rudniku, tega ne doživiš vsak dan. Bilo je intimno, ker je bilo malo obiskovalcev. In potem, ko prideš ven, te postrežejo. Tako simpatično, tako lepo. Kombinatke imam zelo rada in sem zadovoljna, da sem jih po dolgem času lahko spet slišala v živo. Vesela sem tudi, da sem slišala Z’borke, ker jih nisem poznala in sem zelo navdušena nad njihovim avtorskim komadom Seznami. Slišala sem ga prvič in mi je zelo všeč.”


Urška Cocej, ŽPZ Z’borke: »To je naš tretji nastop v Hrastniku in vesele smo, da smo imele priložnost nastopati v rudniku. Super smo se imele in publika je bila zelo fajn.« Zborovodkinja Pia Skušek, pa je s s polnimi usti funšterca povedala: »Jaz takoj vidim, če so punce nasmejane in potem je publika zelo fajn.«


Alenka Vidmar, obiskovalka: »Na koncertu je bilo super. Fino je, ker je ambient nenavaden, kar dogodku zelo veliko doda. Pot po rudniku do prizorišča ni bila naporna in tudi to je del doživetja. Akustika je bila v redu in zdi se mi fino, saj gre ta uporniška pesem in knapovstvo skupaj in je to kontekst, ki se ga da povezati.«


Savus

Foto: Liza Šobot