Ko se v kuhinji srečajo tradicija in sodobni načini priprave hrane, nastane nekaj drugačnega, nekaj pristnega in povsem našega. In točno takšen je tudi kulinarični festival Iz trbouskiga špajza, ki združuje staro in novo ter briše meje med generacijami, pravijo organizatorji festivala.
Festival bo letos potekal že trete leto zapored. Osem lokalnih gostincev bo predstavilo jedi, povezane z industrijsko dediščino mesta, pa tudi dobrote in specialitete izpod ustvarjalnih rok njihovih kuharjev.
»Tokrat bo ponudba res bogata in pestra, na skrbno pripravljenih krožnikih bomo našli jedi, ki so jih jedle generacije pred nami, pa tudi prave kuharske mojstrovine, ki danes nastajajo v lokalnih gostilnah. Za vsak okus se bo našlo kaj. Mogoče vas premami pica Žajbeljka, ješprenčkova juha, fižolova župa z vaseršpocli, melšajz, pivski kruhek, šmorn z malininim sorbetom, kurja jetrna pašteta, zajčji ajmuht in še mnogo drugih okusnih jedi, ki vas bodo popeljale v otroštvo ali pa vam odkrile nov svet okusov,« pravijo organizatorji.
Med 19. in 28. novembrom obiskovalce pričakujejo ponudniki: Bigman, Brin, Mala malca, Martin, Račič, Oskar, Dimnik in K5. Gostinci in organizatorji festivala vabijo na kulinarična doživetja po dolgem in počez, po starem in po novem. Na spletni in FB strani Občine Trbovlje bodo objavljeni meniji jedi iz omenjenih restavracij, zraven pa bodo zapisani tudi kontakti in informacija o tem, ali gostinski ponudnik poleg postrežbe nudi tudi dostavo na dom oziroma osebni prevzem pripravljenih jedi.
Kulinarični festival Iz trbouskiga špajza je produkt, ki je nastal v okviru mednarodnega evropskega projekta Inspiracija, ki ga je vodila Občina Trbovlje. Festival je bil prvič izveden leta 2019 in se je med lokalnimi prebivalci in ponudniki hrane tako dobro uveljavil, da smo se odločili, da bo postal tradicionalen.
Savus