Poznate zgodbo o čebelarski pravdi, ki se je začela pred 100 leti v Litiji? O njej je RTV Slovenija posnela izobraževalno-dokumentarni film v sklopu (Ne)Znana poglavja slovenske zgodovine.

Premierno bo film prikazan danes, 17. novembra, ob 17. 25 na 1. programu TV Slovenija, kasneje pa bo dostopen v arhivu RTV Slovenije preko spletne strani.  Najavo filma si lahko ogledate na tej povezavi.

Pravda litijskih čebelarjev velja za prvo ekološko pravdo v slovenski zgodovini. »Litijani smo vedno bolj ponosni na pogum in vztrajnost naših prednikov. Predvsem na njihovo premišljeno in daljnovidno skrb za okolje. Izkušnje litijskih čebelarjev v pravdi s tedanjo topilnico v Litiji so lahko navdih tudi današnjim ekologom. Zmaga Čebelarskega društva Litija je vplivala na tok zgodovine v Litiji,« so zapisali v Mestnem muzeju Litija ob premieri.

Pri nastajanju filma je namreč sodeloval tudi Mestni muzej Litija, kustosinja dr. Tina Šuštaršič. Avtorica filma je Zasavka Tatjana Markošek, ki na TV Slovenija pripravlja dokumentarne filme iz cikla (Ne)Znana poglavja slovenske zgodovine.

Današnji film so na TV Slovenija napovedali takole: »Slovenci smo že stoletja zelo povezani s čebelo. Imamo celo svojo avtohtono kranjsko sivko. Po številu čebelarjev smo v svetovnem vrhu, imamo jih več kot deset tisoč. V oddaji spoznamo zgodbo o pogumnih čebelarjih iz Litije, ki so se pred stotimi leti uprli uničevanju okolja, zdravja živali in ljudi. Leta 1920 se je namreč zaradi onesnaženja zgodil velik pogin čebel, zaradi česar so čebelarji leta 1921 vložili pravdo, ki je spremenila tudi prihodnost.«

Gledalce vabijo k ogledu filma. V kolikor pa koga zanima kaj več o tem zanimivem delu zasavske zgodovine, ga litijski muzealci lepo vabijo v Mestni muzej Litija.

Savus

Foto: arhiv Mestnega muzeja Litija (Litija iz časa čebelarske pravde)