Simon Tanšek in Tomaž Praunseis sta prejela nagrado iris, ki jo podeljuje Združenje filmskih snemalcev Slovenije (ZFS) na področju filmske fotografije.

Združenje filmskih snemalcev Slovenije je 26. aprila v Slovenski kinoteki podelilo nagrade iris za leto 2022. V kategoriji celovečernega igranega filma je prejel iris za fotografijo v filmu Orkester Hrastničan Simon Tanšek, za fotografijo v glasbenem spotu, naslovljenem Manu, pa Trboveljčan Tomaž Praunseis.

Simon Tanšek živi v Hrastniku, je eden naših najboljših filmskih ustvarjalcev, filmski snemalec, direktor fotografije v celovečernih, kratkih in dokumentarnih filmi. Je tudi predavatelj na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Že vse življenje je močno povezan tudi s fotografijo. Nagrado iris je prejel kot direktor fotografije za film Matevža Luzarja Orkester. Tanšek se je kot direktor fotografije podpisal tudi pri filmih Gremo mi po svoje, V leru, Srečen za umret, 9:06, Ruševine … Je večkratni prejemnik nagrad kodak in vesna za filmsko fotografijo. V Hrastniku sodeluje kot umetniški vodja pri festivalu delavskega filma Kamerat, ki ga bodo letos v Hrastniku izpeljali tretjič.

Tomaž Praunseis je Trboveljčan, izjemen video umetnik, fotograf, rolkar in humanitarec. Profesionalno se ukvarja z video produkcijo. Je prejemnik številnih priznanj, širši publiki pa je znan po največjem dobrodelnem rolkarskem projektu v Sloveniji Sk8aj s srcem. Praunseis deluje v okviru produkcije Jaganath, je ustvarjalec z vizijo in prefinjenostjo video izraza. Dejaven je tudi kot žirant na festivalih.

Dobitniki nagrad IRIS 2022 so še: nagrado iris za življenjsko delo je prejel arheolog, etnolog in cineast Naško Križnar, prejemnik nagrade za fotografijo v dokumentarcu Temni pokrov sveta je Rado Likon, prejemnik nagrade v kategoriji kratkega igranega filma A ti mene vidiš? je Jure Černec, prejemnik nagrade za fotografijo v študentskem filmu Daljne njive Tadej Vintar in prejemnik nagrade v kategoriji televizijske serije Leninov park je Vladan Janković.

Savus

Foto: FB Združenje filmskih snemalcev