Pozabljeni fenomen mladinskega pevskega zbora, ki so ga v 30. letih prejšnjega stoletja poimenovali Trboveljski slavček, govori o tem, kako je v nemogočih razmerah in v od vseh pozabljenem okolju mogoče ustvariti vrhunsko umetnost in osvojiti svet. Film bo na sporedu v petek, 5. maja.

Delavski dom Trbovlje – kino

Slovenski dokumentarni film je režiral trboveljski filmski ustvarjalec Benjamin Kreže, v njem med drugim igrajo Tine Naraglav, Nuša Kukman in Jasna Novak Nemec. Po projekciji bodo pripravili še pogovor s filmsko ekipo in režiserjem Krežetom, častna gostja večera bo Vida Dolinšek, poslednja še živeča Slavčica.

Lačni, bosi in slavni je dokumentarni film o Trboveljskem slavčku, medvojnem pevskem zboru, ki ga je sestavljalo osemdeset do sto revnih knapovskih otrok, v katerih je učitelj, zborovodja in v mnogih pogledih tudi drugi oče Avgust Šuligoj prepoznal pevski talent in ga izbrusil do popolnosti.

Slavčki so v desetih letih delovanja izvedli 255 koncertov in z vlakom prepotovali 20.000 kilometrov. Polnili so dvorane po vsej Evropi, njihovo petje pa je seglo tudi onstran oceana. Ob briljantnih izvedbah najzahtevnejših zborovskih kompozicij so tudi najbolj priznani svetovni muzikologi samo strmeli. Leta 1936 so bili na prvem mednarodnem glasbenem kongresu v Pragi razglašeni za najboljši pevski zbor na svetu, boljši od znamenitih Dunajskih dečkov.

Savus

Foto: arhiv dokumentarnega filma Lačni, bosi in slavni