Dijaki Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje so se 23. in 24. septembra 2019 udeležili JA Inovacijskega kampa 2019 v Zrečah, ki ga je organiziral Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih v sodelovanju z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo.

Dvajset skupin dijakov iz različnih šol je s pomočjo strokovnih mentorjev reševalo zastavljene izzive podjetij Acroni Jesenice, Talum in Domel ter razvijalo podjetniške ideje na temo krožnega gospodarstva in surovin.

Ekipa Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje se je soočila z izzivom podjetja Talum, imenovanim Uporaba aluminija in aluminijevih zlitin. Dobili so idejo, da bi namesto litijevih baterij začeli izdelovati aluminijeve baterije. Izhajali so iz dejstva, so povedali, da  se v današnjem času vse več srečujemo z električnimi napravami, poleg tega pa želimo vse stvari imeti prenosne. Ta trend kaže na vse večjo uporabo baterij in akumulatorjev in seveda tudi večjo zmogljivost le-teh. Ideja trboveljskih dijakov je bila spodbuditi javnost ter večja podjetja k razvoju in povečani uporabi aluminijevih baterij, s čimer bi močno zmanjšali količino nevarnih odpadkov, kakršen je litij, ter dodali aluminiju pomembno vlogo v energetiki. »Cena baterij bi bila zagotovo nižja,« pravijo, »saj je aluminija v naravi več kot dovolj. S tem lahko poskrbimo za okolje in damo možnost novemu viru energije.«

MZ in MS

Foto: arhiv STPŠ Trbovlje