Ansambel Igor in zlati zvoki letos praznuje 30. obletnico delovanja. Proslavil jo bo s koncerti po Sloveniji in tujini. V Zagorju ob Savi bo veliki koncert ob jubileju jutri, v četrtek, 17. novembra ob 19. uri v Delavskem domu Zagorje. Koncert bo povezoval Boštjan Romih, gostje pa bodo Modrijani in Štirje kovači.

Ansambel bo na jubilejnih koncertih predstavil svoje največje uspešnice, nekaj novih skladb, v program pa bodo člani skupine vpletli tudi nekaj šaljivih točk. Poslušalci bodo spoznali njihove skrite talente in slišali zanimive zgodbe ter anekdote iz 30. letne zgodovine ansambla.

Ansambel je pričel z delovanjem leta 1992. Pred tem je vodja ansambla Igor Podpečan igral bariton in bas v zadnji zasedbi ansambla Avsenik. Po tem, ko so Avseniki prenehali z delovanjem, je vzel v roke harmoniko in ustanovil lasten ansambel pod imenom, ki ga poznamo danes.

Skupina je do sedaj izdala 25 albumov (kaset, CD jev, DVD jev) v Sloveniji in 17 na nemškem govornem področju. Za večje uspehe štejejo nagrado za najboljši slovenski valček leta 1998 (skladba Zlatolaska) in tri nastope v sloviti TV oddaji Karla Moika Musikantenstadl. Gostovali so v najbolj znanih radijskih in televizijskih glasbenih oddajah po Sloveniji in zunaj njenih meja in ustvarili na desetine zimzelenih uspešnic. Njihova pevka Jelka Hafner je bila proglašena za naj pevko domače glasbe v letih 2000 in 2002.

V letih 2002 in 2006 so bili na turneji po ZDA in Kanadi, leta 2002 so prejeli nagrado Slovenski rubinasti slavček. V aprilu 2007 so v Atenah igrali na veliki promocijski prireditvi Slovenski dnevi v Grčiji, na kateri so bili prisotni tudi vsi pomembnejši predstavniki političnega in gospodarskega dogajanja Slovenije in Grčije.

Septembra 2007 so v sklopu svoje 15-letnice nastopali po ZDA in Kanadi, live koncert iz Toronta (ladja Captain John) pa je naslednjo noč slišala vsa Slovenija. Igor je namreč audio zapis koncerta poslal po internetu v Slovenijo, nakar ga je naslednjo noč po vsej Sloveniji predvajalo združenje slovenskih radijskih postaj.

Leta 2013  so v Kirschenhalle Hitzendorf pri Gradcu podelili najvišja evropska glasbena priznanja OBERKRAINER AWARD najboljšim izvajalcem, ki igrajo po vzoru Avsenikov, torej v kvintetovski zasedbi. Dobitnik te prestižne glasbene nagrade za leto 2013 je bil ansambel Igor in zlati zvoki.

Med najpopularnejše njihove skladbe spadajo: Naš ata ni copata, Deklica s črnimi očmi, Zlatolaska, Čestitke in pozdravi, Gasilec moj, Jaz lunco vprašal bom, Kavboj Joe, Labodi na Blejskem jezeru, Zakaj si tak štor, Piranski zaliv, Slovenček, Stari grad, Halo Evropa, Najlepši cvet moje ulice …

Zasedbo sestavljajo:

Igor Podpečan – harmonika, vokal, pozavna. Kot komponist in aranžer je prejel več nagrad na festivalih, piše za skupine, ter manjše in večje orkesterske zasedbe.

Martin Frece – bas, bariton. Njegov oče Vinko je bil član prve zasedbe ansambla.

Boštjan Lašič – trobenta, bobni, vokal– prof. trobente. Njegov oče Slavko je bil član prve zasedbe ansambla.

Mike Orešar – kitara, bobni, solo vokal – prihaja iz Toronta. V Kanadi je dokončal študij kitare. Eden najboljših studijskih kitaristov pri nas.

Zmago Tkavc – klarinet, saksofon, vokal  – profesor saksofona na glasbeni šoli.

Jelka Hafner -solo vokal, violina – pevka s karizmo in prepoznavnim vokalom, dobitnica nagrad na pevskem in kantavtorskem področju.

David Duh – vokal, kitara – pevec s čustvenim glasom, najnovejša pridobitev ansambla.

Savus

Foto: arhiv ansambla