V četrtek, 10. novembra, so na izlet v Trbovlje prišli člani in članice Združenja borcev za vrednote NOB iz Škofje Loke. Ogledali so si rudniške prostore, rudarsko kolonijo Njivo in Čebine.

Sprejeli sta jih predsednica Turističnega društva Trbovlje Joži Kukovič in nekdanja predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Trbovlje Marija Govejšek. Najprej so se odpravili k Termoelektrarni Trbovlje, kjer jih je navdušila mogočnost najvišjega dimnika v Evropi. Predsednik društva RMED Perkmandeljc Trbovlje Anton Lisec je razkazal prostore vašhave in vhod v jamo rudnika Trbovlje. V 4. dritlu so izkusili še virtualni ogled rudnika. Na Njivi so si ogledali rudarsko kolonijo in urejeni rudarski stanovanji, pred Delavskim domom Trbovlje pa občudovali Pregljev mozaik.

Na Čebinah so si ogledali muzej v Barličevi hiši, kjer je leta 1937 potekal ustanovni kongres Komunistične Partije Slovenije. Nato so se odpravili na Klek, kjer so položili venec k spominski tabli partizanke, narodne herojinje in borke za delavske pravice Tončke Čeč. Na koncu pa so se okrepčali v gostišču Bigman, kjer so jim Trbouske turistke pripravile zabaven skeč ter srečelov, zabaval pa jih je muzikant Boris Gunzek.

Savus

Foto: Turistično društvo Trbovlje FB


 

Prejšnji članekRoglič ambasador za mlade športnike
Naslednji članekIgor in zlati zvoki – 30 let